Luister
Live
19 augustus 2021 - 15:59
Deel dit artikel:

Rapelenberg bereidt zich voor op corso

Cliënten van Lunetzorg en enkele vrijwilligers werken op woensdagavond in de dubbele tent achter Rapelenberg aan de Europalaan in Valkenswaard aan de corsowagen van 2021. Fantastisch om te zien hoe de samenwerking verloopt en vooral ook hoe het eindresultaat begint te groeien.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Aan de Hanenberg staat achter Rapelenberg het onderstel van een corsowagen. Betongaas en stukken ijzer liggen klaar om verwerkt te worden. Op de grond een slijptol en een emmer met gereedschap. Twee witte tenten waarin gewerkt wordt, staan aan het einde van de inrit. Joep van der Zanden is gehuld in een blauw t-shirt met de naam van de werkgroep: Handen Ineen. Met een rolmaat in zijn handen maakt hij even tijd om wat toelichting te geven bij het prikbord met het ontwerp voor de wagen. Intussen zegt hij lachend tegen één van de cliënten: “Doe je jas eens uit en je tas eens af, zo kun je toch niet werken.”

Drie jaar geleden start Rapelenberg met het idee uit te werken om de cliënten iets te laten maken voor het corso. “Voor we er erg in hadden had iemand een complete tekening voor ons gemaakt rond het toenmalige thema Bloemetjes en Bijtjes. Met enkele vrijwilligers zijn we eraan begonnen. Twee jaar hebben we meegelopen. De twee daarop volgende jaren viel het corso uit en voor dit jaar hebben we besloten om weer iets te maken. De ontwerper kwam met een wagen met veel punnikkoorden, die de cliënten zouden kunnen maken.” Door wat strubbelingen wordt besloten om toch maar terug te pakken op het oorspronkelijke ontwerp Bloemetjes en Bijtjes. Joep wijst naar het ontwerpplan en laat een bijenraat zien, de bijenkorven en de nodige bloemen. De vele meters punnikkoord gaan gebruikt worden om de bijenkorven te omwikkelen.

Veel papier

Aan een tafel worden bloemblaadjes uitgezaagd uit tempex. Een vrijwilliger zaagt geduldig met een groot mes de figuren uit terwijl een cliënt de witte plaat vasthoudt. Een ander groepje van Lunetzorg beplakt een grote bloem met stroken papier en de vrouw van Joep en haar zus proberen foam vast te maken op een gelaste bijenkorf, waarna die in papier beplakt kan worden. Iedereen heeft plezier in het werk. Tegen half acht komt er nog een vrouw helpen. Onder een afdak aan de zijkant van Rapelenberg werken ook cliënten van De Boei, onder de vlag van GGzE, voor de corsowagen. Alle onderdelen komen op het onderstel te staan dat buiten geduldig staat te wachten.

Volgens Joep zijn er op woensdag twaalf en op donderdag dertien cliënten, van Lunetzorg en GGzE samen. Vol enthousiasme werken ze aan de wagen alsof hun leven ervan af hangt. Gelukkig beschikt Handen Ineen over zeven vrijwilligers. Bovendien ondersteunen enkele vrouwen van Lunetzorg, die professional zijn in het omgaan met cliënten. Op dit moment is de belangstelling vanuit Lunetzorg wat karig geworden. Maar de motivatie van de deelnemers is er niet minder om. “Eén van de cliënten zei na afloop van deelname enkele jaren geleden: mam, nou weet ik hoe de hemel er uit ziet, want ik ben er vanmiddag geweest!”, vertelt Joep trots.

Zorgen

Enkele heilige huisjes in Valkenswaard ondersteunen de groep met materialen, raad en daad. “We kunnen bij verschillende buurtschappen aankloppen om hulp. Zo heeft De Hazestraat aangeboden om te komen als er iets gelast moet worden. En die specifieke hulp hebben we ook nodig om er iets moois en veiligs van te maken. Sommige dingen kunnen de cliënten gewoonweg niet.” Joep heeft nog wel wat zorgen om het prikken. Kon dat voorheen gedurende de zaterdag, dit jaar moet op zaterdagochtend het eindresultaat ergens in het dorp worden opgesteld. “Dan moeten we op vrijdag prikken, maar de meeste cliënten werken overdag. Misschien kunnen we een snipperdag voor hen regelen. Want die dag is voor hen van onschatbare waarde.”

Scouting kan met een aantal mensen komen helpen met prikken. “Ken je De Noodknop? Dat is een aantal oud-corsobouwers dat wil helpen als er ergens iemand in nood zit met bouwen. We hebben al eens gebruik van hen mogen maken. Dat is nou écht wat corso is: samen van alles organiseren.” In het begin maakten ook cliënten van Valkenhof deel uit van het project van Handen Ineen. Dat is volgens Joep helaas voorbij. “We hebben al wel eens een aantal kisten met bloemen naar De Bogen gebracht met de vraag of zij wilden vóórprikken. Dat ging hartstikke leuk!” Joep is bij het project betrokken als vader van één van de cliënten. Bouwgroep Handen Ineen is te volgen via de Facebookpagina.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug