Luister
Live
14 augustus 2021 - 10:11
Deel dit artikel:

Doe-Week Dommelen toch nog gecanceld

Ondanks alle voorbereidingen ziet de organisatie zich genoodzaakt om Doe-Week Dommelen dit jaar alsnog te schrappen. De belangrijkste reden hiervoor is dat door de strenge coronaregels het aantal aanmeldingen van vrijwilligers te laag is, zo stelt het bestuur.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo

Er zijn wel enkele tientallen vrijwilligers bijgekomen sinds berichtgeving over het lage aantal vrijwilligers. "Maar we behalen bij lange na de gewenste bezetting niet", zegt de organisatie. "Veel vrijwilligers hebben zich ingeschreven voor maar 1 of een paar dagen, in tegenstelling tot andere jaren, waarin een groot deel zich voor een hele week inschreef. In voorgaande jaren konden we rekenen op circa 850 kinderen. Dit betekent dat we in verhouding zo'n 200 fulltime vrijwilligers nodig hebben om een verantwoorde en veilige Doe-Week te kunnen draaien. Echter zitten we twee weken voor de Doe-Week op ongeveer de helft. Een bijkomend nadeel is ook dat we door de steeds aanhoudende coronaproblemen we genoodzaakt zijn hier ook nog extra vrijwilligers op in te zetten." Hiermee doelen ze op het afnemen van sneltesten, registratie, ze hebben sfeerbeheerders nodig en extra looproutes.

Kinderstop

Een lager aantal kinderen toestaan is voor Doe-Week niet gewenst. "We kunnen natuurlijk bijvoorbeeld maar de helft toelaten. Buiten dat het een hele hoop gedoe 'aan de poort' op zal leveren, zijn onze vaste lasten en programma’s ingericht op een groter aantal kinderen, waardoor er onder meer een financieel tekort zal ontstaan."

Doordat er allerlei zaken geregeld moeten worden rondom de wetgeving met betrekking tot corona, zal er ook geen ouderwets ‘Doe-Week-gevoel’ overblijven, denkt de organisatie. "Hierdoor zal de Doe-Week zijn ongedwongen en feestelijke karakter verliezen en er een slap aftreksel overblijven. Iets moois wat we samen met heel veel moeite in 45 jaar hebben opgebouwd willen we niet in één keer afbreken.

Handhaven coronaregels

Een andere belangrijke reden waarom de Doe-Week niet door kan gaan is dat ze de anderhalve meter onderlinge afstand tussen onze zo'n 250 vrijwilligers, 900 kinderen en andere betrokkenen niet kunnen waarborgen. "Stel dat onze week zou leiden tot een nieuwe COVID-19-uitbraak; dat willen wij niet op ons geweten hebben. Ook zijn de hoge boetes bij eventuele overtredingen financieel niet te dragen door onze stichting." Dit jaar wilde iedereen uit het zeer flexibel ingestelde bestuur kost wat kost een Doe-Week organiseren, maar het blijkt op dit moment in de praktijk onmogelijk te zijn. "Ook al moesten we veel dingen op een andere manier insteken, bij de Doe-Week draait het al jaren om het plezier van de kinderen, dat stond en staat nog steeds voorop. Echter door bovengenoemde samenloop van problemen, vinden we dat het organiseren van een fantastische kindervakantieweek in Dommelen onverantwoord is."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug