Luister
muziek
25 Juni 2024 21:39
Deel dit artikel:

VIDEO: Valkenswaard wil meest toegankelijke gemeente van Nederland worden

De gemeente Valkenswaard wil graag weten: hoe toegankelijk zijn zij? Daarom doet ze mee aan de verkiezing van ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Op vng.nl/verkiezing kan iedereen Valkenswaard beoordelen op toegankelijkheid. Om verder uit te zoeken waar inwoners op dit gebied mee te maken hebben, ging wethouder Bram Bots eerder in gesprek met de 17-jarige Wout Boudry uit Valkenswaard. Zij maakten hierover een video, die onderaan dit artikel te zien is.

Dagelijkse uitdagingen

Wout is blind geboren en heeft dagelijks met uitdagingen te maken, hoewel hij zelf aangeeft eigenlijk 'niet beter te weten'. "Blind geborenen hebben een slechter ontwikkeld oriëntatie vermogen", geeft Wout aan. "Je kunt moeilijker een plaatje in je hoofd krijgen, van hier ben ik en zo moet ik lopen."

Looproutes leert Wout daarom uit zijn hoofd en hij maakt gebruik van een taststok. “Het leren van nieuwe routes duurt heel lang, vooral buiten”, vertelt Wout. Wout is benieuwd hoe gemeente Valkenswaard aankijkt tegen toegankelijkheid. “We gaan voor een samenleving waar iedereen echt mee kan doen”, vertelt wethouder Bram Bots. “Als we wegen aanpakken kijken we bijvoorbeeld of er een goede opstap is of voldoende stoepruimte. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat we er soms nog te weinig bij stilstaan.”

Aandacht voor toegankelijkheid

Wout vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het onderwerp. “Het is fijn dat gemeente Valkenswaard open staat om zaken te veranderen. Maar voordat het balletje gaat rollen, dat heeft soms aanlooptijd nodig. Al kan ik dat ook begrijpen”, legt Wout uit. Om Bram Bots te laten ervaren hoe het is om niets te zien, daagde Wout hem uit om geblinddoekt met hem naar cultuurcentrum De Hofnar en de bushalte te lopen. En dat gaat niet altijd even soepel.

Beoordeel gemeente Valkenswaard op vng.nl/verkiezing. Iedereen moet mee kunnen doen in onze gemeente. Vind jij dat ook? Beoordeel Valkenswaard dan op toegankelijkheid bij de verkiezing van ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Gemeente Valkenswaard haalt graag op wat goed gaat en wat beter kan. Het is nog tot 30 juni mogelijk om je beoordeling door te geven.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie