Luister
muziek
20 mei 2022 - 15:38
Deel dit artikel:

Nieuwe straatnamen in Valkenswaard: van 'Kerstenpark' tot 'Van Herlaerhof'

Het college van burgemeester en wethouders stelde onlangs drie nieuwe straatnamen vast. Hieronder lees je welke namen dat zijn.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

‘Pastoor Somershof’, voor de herontwikkelingslocatie aan de Bergstraat 28-30 in Dommelen.
Op deze plek worden zes woningen en twee appartementen rondom een hofje gerealiseerd. Voorheen was de locatie in gebruik door Roothans IJzerwaren.

De ligging van de Martinuskerk staat in relatie met de herontwikkeling
De Martinuskerk ligt schuin tegenover de herontwikkelingslocatie. Vanuit een aantal van de nieuwe woningen is er straks zicht op de Martinuskerk. De kerk is een markant gebouw met een historie in Dommelen. Op 15 april 1882 werd de eerste steen gelegd voor kerk en pastorie. Een jaar later op 1 mei 1883 wordt de kerk in gebruik genomen, maar de plechtige inzegening volgt pas het jaar daarop.

De naamgeving van de herontwikkelingslocatie is een eerbetoon aan bouwpastoor Somers. Johannes Amandus Somers is geboren in Oirschot op 6 maart 1832. Hij vestigt zich, na kapelaan in Budel geweest te zijn, op 30 oktober 1878 in Dommelen en volgt daar de overleden pastoor Raupp op. Pastoor Somers heeft de ambitie om bouwpastoor te worden van een nieuwe kerk en zet het streven daartoe door. Hij opteert voor een andere locatie dan zijn voorganger (pastoor Raupp) deed en kiest voor de plaats waar de kerk nu staat (Bergstraat 15). De inzegening van de kerk volgt in het jaar 1884. Pastoor Somers overlijdt op 4 september 1895 in Dommelen.

‘van Herlaerhof’, voor de herontwikkelingslocatie van de kruising Parallelweg Noord – Valkenierstraat (waar voorheen garage Driessen gevestigd was).
Hier komen twee typen bebouwing. Er komt een appartementengebouw van vijf bouwlagen bestaande uit 46 appartementen. Ook komen er 16 grondgebonden woningen. Door de invulling van het terrein gaat de voorkeur van de straatnamencommissie uit naar de toevoeging ‘hof’. Dit advies heeft het college overgenomen.

Het plan van de Parallelweg Noord – Valkenierstraat heeft een ligging in een gebied met meerdere straatnamen over heren van de Heerlijkheid. Hieronder een paar voorbeelden:

- Van Cuijkstraat
- Van Rotselaerstraat
- Swaenstraat
- Bunderstraat
- Unseltstraat
- Repelaerstraat
- Schotelmansstraat

De heren van Herlaer hebben veel betekend voor de abdij
De heren van Herlaer treden eind 13e eeuw in diverse plaatsen waar de abdij van Echternach bezittingen heeft als voogd op namens de abdij. Zo ook over het goed van de abdij in het gebied Waalre-Valkenswaard. In 1281 volgt ridder Theodericus, heer van Herlaer, ridder Henricus de Waderloo op als voogd over de bezittingen van de abdij. De Van Herlaers weten hun voogdijrechten zelfs uit te bouwen tot volledig heerlijke rechten en worden daarmee de eerste heren van de heerlijkheid Waalre-Valkenswaard. Via Aleid, dochter van de heer van Herlaer die getrouwd is met de heer van Horne en Vorsel gaat de heerlijkheid over op haar zoon Dirk van Horne die in 1323 als heer van Waderle, Wedert ende Aelst wordt genoemd.

‘Kerstenpark’,voor de nieuwe ontwikkeling aan de Luikerweg 100, die is gesitueerd tussen de Luikerweg en Kromstraat.
Deze locatie biedt plaats aan 11 kavels voor vrijstaande woningen. Nu is deze plek nog onbebouwd en voorzien van groen (gras en boombeplanting).

In 1936 heeft op deze plek een villa gestaan, gebouwd door Antoon Kersten
Antonius (Antoon) Gerardus Hendricus Kersten (Valkenswaard, 8 mei 1908 – aldaar, 27 augustus 1985) was één van de directeuren van de Willem II sigarenfabrieken. Antoon Kersten bouwde op deze plaats een villa voor zijn gezin.

Drie generaties Kersten verbonden aan de Willem II sigarenfabrieken en het maatschappelijk leven van Valkenswaard.
Drie generaties Kersten zijn verbonden geweest aan de Willem II sigarenfabrieken, in de jaren ’70 van de vorige eeuw de grootste werkgever van Valkenswaard.

Oprichter in 1916 was Hendrikus (Harrie) Petrus Franciscus Kersten (Puiflijk, 17 oktober 1882 -Valkenswaard, 9 maart 1960). Hij werd opgevolgd door twee zoons: Antonius (Antoon) Gerardus Hendricus Kersten (Valkenswaard, 8 mei 1908 – aldaar, 27 augustus 1985) en Gerard Kersten (Valkenswaard, 29 april 1909 – aldaar, 9 augustus 1968). Tot de overname van de fabriek in 1989 werd de fabriek geleid door Henk Kersten, zoon van Antoon. Naast fabrieksdirecteur waren de Kersten’s ook actief in het maatschappelijk leven van Valkenswaard.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie