Luister
Live
19 november 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

Eerste jeugdlintje van Valkenswaard voor 15-jarige Naomi Harzé

Naomi Harzé (15) is de eerste inwoner van gemeente Valkenswaard die het gemeentelijke jeugdlintje ontvangt.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo

Naomi zet zich sinds groep 8 zeer actief in voor haar wijk. Zij is destijds begonnen in de kinderwijkraad van Het Gegraaf. De wijkcommissie van Het Gegraaf probeert jongeren te stimuleren om mee te doen in de wijk en Naomi was een van de eersten die zich inzette voor de kinderwijkraad, de jonge oren en ogen van de wijk. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een volwaardige vrijwilliger. Zo zet zij zich onder andere in voor de buurttuin, selfiewand, Halloween, helpt mee met knutselmiddagen, opschoondagen in de wijk en nog meer.

Het jeugdlintje is uitgereikt op zaterdag 19 november om 14.00 uur door wethouder Rens Pijnenburg bij De Hijskraan in Valkenswaard.

Nieuwe onderscheiding in Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard kent verschillende onderscheidingen en penningen. Zo is er de erepenning, penning van verdienste, vrijwilligerspenning, sportpenning, cultuurpenning en gemeenschapspenning. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding is het verrichten van een lange periode van vrijwilligerswerk, waardoor jongeren en kinderen niet in aanmerking komen voor een onderscheiding.

Maar steeds meer jongeren zetten zich ook actief in voor de samenleving en daar hoort zeker de waardering bij die ze verdienen, vindt de gemeente. "Want er zijn veel jongeren in de gemeente waar we trots op kunnen zijn."

Daarom heeft de gemeente Valkenswaard, speciaal voor jongeren, een nieuwe gemeentelijke onderscheiding in het leven geroepen: het jeugdlintje. Het jeugdlintje moet ook andere kinderen en jongeren motiveren om iets goeds te doen voor de samenleving.

Voor wie is het jeugdlintje bedoeld?

Het jeugdlintje is bedoeld voor jongeren tot 25 jaar die zich meer dan bovengemiddeld inzetten of hebben ingezet hebben voor de gemeenschap zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door:

- het geruime tijd helpen van ouderen, gehandicapten of zieken;
- het organiseren van activiteiten in een wijk of buurthuis;
- het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld (bijvoorbeeld door het starten van een actie);
- het verrichten van een heldendaad;
- het verrichten van vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een culturele vereniging of een sportvereniging.

Het jeugdlintje zal jaarlijks worden uitgereikt op of omstreeks 20 november, op de Dag van de Rechten van het Kind.

Jip Kalkers met winnend ontwerp

Een klas van 3 atheneum heeft vorig schooljaar de opdracht gekregen het jeugdlintje te ontwerpen. Hier zaten veel ontwerpen tussen, ondanks alle moeilijkheden die er destijds waren met betrekking tot coronaquarantaine, een lockdowns en meer. Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van Jip Kalkers. Dit ontwerp is vervolgens uitgewerkt en vervaardigd door De Valk Metals.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug