Luister
muziek
17 januari 2023 - 15:25
Deel dit artikel:

MCB-directeur Erik Spikmans: 'Mijn energie loopt leeg op bureaucratie en oeverloos vergaderen'

In het kader van de Dag van de Directeur vertelt Front Office Directeur Sales van MCB Nederland, Erik Spikmans. Valkenswaard24 spreekt hem op zijn kantoor van MCB aan de John F. Kennedylaan over zijn werk bij het grootste bedrijf van Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In de hal van MCB geen rode loper maar een metalen vloer in visgraatmodel. Ook de balie is van metaal. Hoe kan het ook anders bij deze metaalgroothandelaar. Een aardige receptioniste tikt je naam in en je autotype, en snel daarna verschijnt Erik Spikmans (58). Niet in driedelig kostuum met stropdas, maar sportief gekleed met groene trui en blauwe bloes met knoopje-los. In een flink tempo loodst hij je door het kantoor, waarvan veel wanden van glas zijn. Ook het kantoor van Erik lijkt wel een viskom. De zon schijnt binnen en op een vensterbank staan enkele miniatuur-MCB-vrachtauto’s. In een hoekje het MCB-boek en op een grote gele button staat 'Geen gelul: Verkopen'.

'Het is schakelen, de hele dag'

“Mijn hoofd zit een beetje vol”, zo begint de directeur het gesprek en staaft dit gevoel als volgt: “Januari is drukker dan verwacht. Een beetje véél drukker dan verwacht. Per dag gaat hier 2.200 ton de deur uit, zo ongeveer honderd vrachtauto’s vol. Er rijden 88 eigen vrachtwagens. Op het moment dat je 10 procent meer moet leveren, kun je dat niet altijd meteen verwerken. En bij ons geldt: 60 procent van hetgeen vandaag wordt besteld vóór twaalf uur, heb je morgen in huis. We werken met drie ploegen en in de nacht wordt geladen. Als het nodig is huren we nog extra vrachtwagens in. Maar die nachtploeg kun je niet zomaar 10 procent meer laten laden in een nacht. We zoeken dus naar personeel. Het is schakelen, de hele dag. En als je later vertrekt met je vrachtauto’s, stapelt het werk zich weer op.”

Prijswisselingen

Het is duidelijk: het is a hell of a job. Klanten willen op het einde van het jaar liever geen voorraden hebben liggen vanwege balans opmaken. Dus nu willen ze weer dat hun magazijnen bevoorraad worden. “Maar er is ook sprake van een aankomende prijsstijging, dus klanten gaan hamsteren, waardoor het nog drukker wordt. Het probleem van onze handel is dat er sterke prijswisselingen zijn door de situatie in de wereld. Twee dagen nadat Poetin Oekraïne binnenviel, verdubbelden de grondstofprijzen. Roestvrijstaal ging van 3 naar 6 euro per kilo.” Erik kijkt terug naar dertig jaar geleden, een tijd waarin je vooraf steeds wist wanneer de prijzen zouden gaan stijgen. “Daar kon je op inkopen.”

Van local naar global

Erik wordt geboren in de buurt van de molen van Borkel en Schaft, waar zijn vader werkzaam is bij sokkenfabriek Van Heeswijk. Daarna gaat zijn pa werken bij Timmerfabriek Baken in Borkel. Hij wordt bedrijfsleider. Drie maanden na zijn geboorte verhuist Erik met zijn familie naar Valkenswaard en inmiddels woont hij in Dommelen.

Na zijn studie gaat de gastheer werken bij een kabelbedrijf, hier twee of drie deuren verder: de Antenne Service Centrale. Natuurlijk hoort Erik over MCB en kijkt er tegenop. “Omdat het zo immens was en je hoorde in Valkenswaard zo veel positiviteit over dat bedrijf.” In 1991 solliciteert hij bij MCB als inkoper, wordt onmiddellijk aangenomen en promoveert later naar hoofd van de buizenafdeling. Rond 2000 zoekt het bedrijf businessunitmanagers en Erik wordt één van hen. “In 2006 ging MCB van local naar global en reisde ik de hele wereld rond om partijen in te kopen. Ik was dan één week hier en één week onderweg. Een mooie tijd, waarin ik heel veel geleerd heb over culturen, de handel en mensen.”

Dan krijgt hij er het businessmanagement bij van de afdeling Lange Producten en wordt hij verantwoordelijk voor dertig medewerkers. Erik maakt een tussentijdse overstap naar een zusterbedrijf van MCB in Almere met 45 personeelsleden. Na jaren pendelen wordt Valkenswaard weer zijn werkplek en wordt hij verkoopdirecteur Nederland.

'Ik ben erg resultaatgericht'

Volgens Erik is verkopen niet meer alleen praten, maar veel meer verbinding maken met mensen. “Dat is de grootste verandering op sales: hoe kan ik de ander het beste helpen om zijn business beter en slimmer te laten doen? Je bent veel meer partner van de klant. Dat is onze toegevoegde waarde.”

De directeur is trots op het bedrijf, dat volgens hem heel goed kijkt naar de kwaliteit van het personeel. “Wij zijn een echt Brabants bedrijf met de cultuur van een familiebedrijf. Het liefst heb ik ook jongens uit de Kempen, met gezond verstand en no noncence. Mijn werk is iedere dag anders en de verantwoordelijkheid voor 140 medewerkers van mijn salesafdeling gaat prima, want ik ben erg resultaatgericht. Mijn profiel is hartstikke rood, groen en geel, dus creatief, ondernemend en gericht op resultaat; het profiel van de salesman. Ik krijg heel veel energie van mijn job: omgaan met personeel en klanten. Mijn energie loopt leeg op oeverloos vergaderen en bureaucratie.”

Erik volgt nog steeds studietrajecten op het gebied van personeelsmanagement en financiën om de verbinding tussen mensen nog beter tot stand te brengen om 12.000 klanten zo goed mogelijk te bedienen. Even schiet een dame binnen met een vraag tussendoor en rijden meerdere blauwe vrachtwagens om de hoek van het kantoorgebouw.

24 uur per dag aanstaan

De directeur heeft eigenlijk alleen maar een echte vakantie tussen kerst en oud en nieuw. “Vroeger werd je alleen maar gebeld als er grote paniek was. Maar tegenwoordig zijn er zo veel communicatiemiddelen, waardoor je 24 uur per dag aanstaat. Gelukkig komt mijn vrouw uit een ondernemersgezin en begrijpt ze het als ik enkele uren later thuis kom. Tijd voor hobby’s is er gelukkig wel, zoals tennis, skiën en fietsen. Het golfen komt er vaak niet meer van.”

De zeer gedreven frontoffice directeur maakt een zeer vitale indruk en het geeft energie als je naar hem luistert. Al is het soms goed nadenken als er weer een Engelse vakterm over het nagenoeg lege bureau wordt geslingerd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie