Luister
Live
20 januari 2023 - 05:53
Deel dit artikel:

Valkenswaard wil af van hondenpoep

Het is in Valkenswaard al jaren ergernis nummer 1: hondenpoep. Stoepen, speelveldjes en plantsoenen raken vervuild doordat baasjes de drollen van hun honden niet opruimen. De gemeente Valkenswaard start deze maand een campagne om hondeneigenaren meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard

De gemeente heeft de kernen Valkenswaard en Dommelen voor deze campagne verdeeld in vijftien wijken. Elke maand loopt de actie in een andere wijk. In de wijken komen bij bekende hondenuitlaatplekken opvallende posters te hangen. Ook worden er flyers huis-aan-huis verspreid. BOA’s zullen vaker controleren en zo nodig boetes uitdelen aan overtreders. De gemeente zoekt ook de wijkcommissies en (sport)verenigingen op om de actie te ondersteunen en er meer bekendheid aan te geven.

Hoe hoort het ook alweer?

Wie zijn hond uitlaat is verplicht de poep meteen na de daad op te ruimen. Dat staat in onze gemeente glashelder beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:58: ‘Degene die zich met een hond op een openbare plaats begeeft is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond onmiddellijk worden verwijderd.’ Opruimen gaat heel gemakkelijk met een meegebracht zakje. Het zakje kun je meteen daarna in een van de vele afvalbakken gooien die in de nabijheid van populaire hondenuitlaatplekken te vinden zijn.

Vies en onhygiënisch

Drollen opruimen is dus een kleine moeite en de overgrote meerderheid van de baasjes houdt zich netjes aan de regels. Maar toch wordt het nog te vaak ‘vergeten’. Met als gevolg dat de poep blijft liggen en terecht komt onder schoenzolen van voorbijgangers, of op kleding van spelende kinderen. Dat is niet alleen vies en onhygiënisch, maar ook ongezond: hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten die mens en dier ziek kunnen maken.

Veel mensen ergeren zich aan achtergelaten hondendrollen. De gemeente ontvangt er al jaren veel klachten over. En ook al worden er boetes uitgedeeld, sommige hondeneigenaren blijven hardleers. Daar komt bij dat gedurende de coronaperiode het hondenbezit is toegenomen en daarmee ook de poepoverlast.

Bewustmaken

Vandaar de nieuwe campagne die hondeneigenaren meer bewust wil maken van hun plicht en verantwoordelijkheid. Want het is duidelijk: hondenpoep leidt tot veel ergernis en het is niet meer dan normaal dat je bij het uitlaten van je hond de drollen meteen opruimt. En wist je dat de boete voor het niet verwijderen van je hondendrol 150 euro bedraagt? Dat geld kun je in deze dure tijden wel beter gebruiken, toch? Kijk voor meer informatie over de campagne en de wijkindeling op valkenswaard.nl/hondenpoep.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug