Luister
muziek
5 maart 2023 - 12:09
Deel dit artikel:

Strijd tegen elektronisch afval van start op basisscholen in Valkenswaard

Twaalf basisscholen uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard doen van maandag 6 maart tot en met donderdag 30 maart mee met de E-waste Race. Het project is in Valkenswaard op 2 maart officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Rens Pijnenburg op basisschool Sint Martinus in Dommelen.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Pijnenburg: “Met deze inzamelingsactie helpen jullie mee te zorgen dat bruikbare materialen uit elektrische apparatuur niet verloren gaan maar hergebruikt kunnen worden in nieuwe apparaten." De deelnemende teams uit de drie gemeenten gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel E-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie.

Elektronisch afval aanbieden

Woon je in de buurt van de Sint Martinusschool, dan kun je tussen 6 maart en 30 maart gemakkelijk en gratis jouw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doe je door jouw elektronisch afval online aan te bieden op de website ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder E-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Je kunt helpen.

Wanneer je jouw klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het je gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij jou thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde E-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied jouw kapotte of oude elektronische apparaten online aan. Als dank voor jouw bijdrage in de strijd tegen E-waste, ontvang je kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR)

Sint Martinusschool en Agnetendal

In Valkenswaard doen de Sint Martinusschool en het Agnetendal mee aan het project. Het Agnetendal heeft deelgenomen aan een gastles over E-Waste, maar alleen de Sint Martinusschool doet mee aan de inzamelingsactie. De E-waste Race is mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Valkenswaard en Cure Afvalbeheer.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie