Luister
muziek
19 maart 2024 - 08:40
Deel dit artikel:

MCB en gemeente gaan samenwerken: Bedrijf gaat bijdragen aan natuurherstel in Valkenswaard

MCB en de gemeente Valkenswaard gaan samenwerken. Dat is maandag 18 maart tijdens de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd. Het initiatief was een idee van MCB zelf. Al in gesprek met de gemeente over klimaatmaatregelen leidde dat tot een concretere invulling: MCB gaat direct bijdragen aan natuurherstel en bosontwikkeling in de gemeente Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Natuurwethouder Theo Geldens is content: “Zo maken we ons écht samen sterk voor de natuur in onze eigen gemeente. Aan deze samenwerking zitten alleen maar voordelen. MCB kan zijn pallethoutverbruik op deze manier compenseren, bijdragen aan herstel en ontwikkeling én dat in ons eigen gebied.” Jan Geldens, manager Customer Care van MCB, legt uit: “Op ons eigen terrein is geen ruimte voor vergroening, maar we willen daarin wel investeren. Daarom zijn we bereid dit in overleg met de gemeente op te pakken zodat het ons eigen Valkenswaardse grondgebied ten goede komt."

Bewustwording

MCB is een gerenommeerd internationaal opererende groothandel in metalen halffabricaten, met het hoofdkantoor op Valkenswaardse bodem. Om te werken aan verduurzaming en de bewustwording hiervan binnen het eigen bedrijf, maar ook richting andere bedrijven is MCB in 2022 het project ‘Wood4Wood’ gestart. “Pallets van MCB, maar ook die van andere leveranciers worden bij onze klanten opgehaald. Bij ons worden ze vervolgens nagekeken, hersteld en hergebruikt in onze eigen organisatie of zusterorganisaties. Een pallet is op deze manier gemiddeld 5 keer te gebruiken. In 2023 hebben we op deze manier meer dan 30.000 pallets hergebruikt. De doelstelling voor 2024 is om minimaal 40.000 pallets te hergebruiken. Dat komt dus neer op een besparing van zo’n 5.000 bomen”, aldus Jan Geldens. Voor de overeenkomst is een periode van vijf jaar gekozen. MCB sluit aan bij lopende en/of nieuwe natuurprojecten zodat de resultaten zichtbaar en concreet zijn.

Ten goede aan Dommelland

Wethouder Geldens vervolgt: “Het overall doel is samen onze ecologische waarde van het gebied te vergroten en het welzijn van het ecosysteem te verbeteren. Samen versnellen en versterken we het natuurherstel en dragen we bij aan bos- en natuurontwikkelingsprojecten in onze gemeente, voor het programma Dommelland in het bijzonder.” Dommelland is hét programma om natuur, recreatie, sport en cultuur te verbinden en te laten groeien om het woon- en leefklimaat voor alle inwoners te versterken.

Voorbeeldfunctie

Gemeente Valkenswaard vindt de samenwerking met MCB een groot voorbeeld voor andere bedrijven en organisaties in onze samenleving. Wethouder Geldens tot slot: “De positieve impact van dit soort samenwerkingen werpt sowieso vruchten af: het draagt bij aan het samen zorgdragen voor onze leefomgeving enerzijds en het dichterbij elkaar brengen van lokale overheid en bedrijven anderzijds. Hopelijk zet dit sterke initiatief van MCB aan tot meer van dit soort duurzame partnerschappen.”

Over programma Dommelland

De vrijetijdsector is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van de economie in Valkenswaard. Door aantrekkelijke recreatiemogelijkheden komen (meer) bezoekers naar Valkenswaard, verblijven gasten langer en besteden ze meer in onze gemeente. Ook krijgt het woon- en vestigingsklimaat een positieve stimulans en het zorgt voor werkgelegenheid. Met het programma Dommelland verbinden we natuur, recreatie, cultuur en sport om organisch te groeien en het woon- en leefklimaat te versterken. Bijvoorbeeld door het verbinden van natuurgebieden, versterken van de natuur en het benutten van recreatieve kansen. Dit doen we in overleg met alle belanghebbenden en altijd mét oog voor de natuur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie