Luister
muziek
23 maart 2024 - 08:57
Deel dit artikel:

Zware milieuovertreding bij Valkenswaards bedrijf, acht andere locaties gecontroleerd

Bij controles van het Dommelstroom Interventie Team (DIT) is vrijdag een zware milieuovertreding van een bedrijf in het Valkenswaardse buitengebied aan het licht gekomen. In totaal zijn negen bedrijven onaangekondigd gecontroleerd.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Het Dommelstroom Interventie Team is een samenwerkingsverband tussen verschillende partners waar de gemeente Valkenswaard ook deel van uitmaakt. De gemeente bezocht in dit geval samen met de politie, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost negen bedrijven in het buitengebied.

Controle

De controle vond in de ochtend en middag plaats en was gericht op onder andere het gebruik van de panden, brandveiligheid, milieu en bouwtechnische veiligheid. Het doel van dergelijke controles is het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Valkenswaard. Door deze controles samen met andere deelnemende partners uit te voeren is er sprake van integraal toezicht. Op deze manier kan met één bezoek zo nodig direct tegen verschillende overtredingen opgetreden worden.

Bevindingen

Van de bezochte adressen was bij driekwart het gebruik in orde. Bij één adres was sprake van een heftige milieuovertreding. Op de locatie was sprake van het lozen van procesafvalwater op de bodem. De eigenaar van het bedrijf is bestuursdwang opgelegd. Dat betekent dat hij de milieuovertreding zo spoedig mogelijk moet beëindigen en de rechtmatige situatie dezelfde dag moet herstellen. Bij een andere adres werd geconstateerd dat het gebruik van het pand strijdig is met het bestemmingsplan. Dit wordt nog nader onderzocht. Tot slot volgt op één locatie een adresonderzoek, vanwege een afwijkende samenstelling van het huishouden op dit adres.

Over het Dommelstroom Interventie Team

Het DIT speelt een belangrijke rol bij de integrale aanpak van de handhavingsknelpunten en ondermijnende criminaliteit. Onder de regie van het DIT vinden regelmatig controles bij panden en locaties plaats waarvan het vermoeden bestaat dat ze niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt onder meer naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen, mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.

Nauwe samenwerking

Het DIT bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten Cranendonck, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, politie Oost-Brabant, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel en Veiligheidsregio Brabant Zuidoost . Zij werken nauw samen met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRZBO) de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Enexis, GGD, UWV, Senzer en de Belastingdienst. Daarnaast staat het team in nauw contact met het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum en de Taskforce Brabant Zeeland.

Wat kun jij doen?

Zie je iets verdachts of heb je vermoedens van criminaliteit in jouw omgeving? Meld dit dan bij de politie Brabant Zuidoost via 0900-8844 of bij de gemeente Valkenswaard. Wil je anoniem melden? Dan kun je terecht bij www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link) of bel 0800 - 7000. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het DIT.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie