Luister
Live
11 maart 2021 - 06:09
Deel dit artikel:

CDA Valkenswaard: 'Meer en hogere startersleningen'

De fractie van het CDA in Valkenswaard wil dat er meer starters op de Valkenswaardse woningmarkt in aanmerking komen voor een woning. Daartoe dient fractievoorzitter Davey Gerlings een initiatiefvoorstel in dat in maart binnen de gemeenteraad besproken zal worden.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs

Het voorstel verandert de voorwaarden waardoor een starter in de huidige markt makkelijker in aanmerking kan komen voor een starterslening. Ook het budget wordt verhoogd zodat er meer startersleningen kunnen worden uitgegeven.

“De huidige voorwaarden staan niet meer in verhouding tot de huidige woningmarkt”, geeft CDA-fractievoorzitter Davey Gerlings aan. “Een woningmarkt waar met name starters geen toegang tot hebben op dit moment. We weten dat startersleningen hen kunnen helpen om die toegang te verkrijgen. In dat soort goede voorbeelden moeten we investeren als gemeente Valkenswaard. Bovendien kan het de starter wapenen en beschermen tegen beleggers en ze zo een eerlijkere kans op een woning te geven.”

Een starterswoning mag niet boven een bepaalde vraagprijs uitkomen, maar in de huidige markt blijft er dan weinig aanbod over. Een starterswoning in Valkenswaard mag nu nog ‘maar’ 225.000 euro kosten. Op Funda vinden we op dit moment welgeteld één woning nét onder die prijs, in een markt waar overbieden eerder regel is dan uitzondering. De vraag naar startersleningen zal dan wel groeien, dus moet de gemeente Valkenswaard ook extra budget uittrekken, vinden de christendemocraten. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met 500.000 euro extra.

Statersbeleid
Op de agenda van de gemeenteraad in maart staat ook een onderzoek van de A2-Rekenkamercommissie naar het startersbeleid in Valkenswaard. De Rekenkamercommissie beschouwt de starterslening als een zinvol instrument, maar geeft aan dat het huidige maximale aankoopbedrag achterhaald is door de woningmarkt. Zij adviseren een aanpassing, wat met het initiatiefvoorstel ook wordt beoogd.

Het CDA stelt voor het maximale aankoopbedrag op te rekken naar 80 procent van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG-)grens. Nu de NHG-grens 325.000 euro is, komt dat uit op zo’n 276.000 euro als maximaal aankoopbedrag. Dit betekent ook dat het maximale aankoopbedrag in de toekomst mee zal bewegen met de markt omdat de NHG-grens gebaseerd is op de gemiddelde koopsom van een woning in Nederland.

Nu helpen
Davey Gerlings: “Natuurlijk realiseert het CDA zich dat we de crisis op de woningmarkt hier niet mee oplossen. Daarvoor zullen we om te beginnen een heleboel extra woningen moeten bouwen. Maar het kan niet zo zijn dat we die starter, die jongeren en jonge gezinnen die onze topprioriteit zijn in Valkenswaard, dat we die ondertussen niet helpen om een eerlijkere kans op een woning te verkrijgen. Die kans willen we met dit initiatiefvoorstel grijpen.”

Het initiatiefvoorstel wordt behandeld door de gemeenteraad tijdens de commissievergadering van donderdag 11 maart en de raadsvergadering van donderdag 25 maart.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug