Luister
Live
14 januari 2022 - 15:41
Deel dit artikel:

Herplantplan na bomenkap aan Luikerweg

In opdracht van de provincie Noord-Brabant heeft Boskalis enige tijd geleden groot onderhoud uitgevoerd aan de N69-Zuid (Luikerweg) in Valkenswaard. De weg kreeg toen onder andere een nieuwe asfaltlaag en er werden ook bomen gekapt die te dicht op de weg stonden of het zicht belemmerden. In totaal zijn 32 bomen gekapt.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard

Binnenkort gaat deze kap van deze bomen gecompenseerd worden door een dubbel aantal nieuwe bomen te planten. Om te bepalen waar, wanneer en welke bomen er geplant zullen worden heeft de provincie samen met de gemeente -die de herplant zal oppakken- een plan opgesteld.

De provincie compenseert deze kap door aan de gemeente de kosten te vergoeden voor het dubbele aantal nieuwe bomen. Dit voorjaar komen er 65 lindebomen aan het noordelijk deel van de Luikerweg.

Groenkwaliteit voor de toekomst

Wethouder Theo Geldens van Valkenswaard is blij met het herplantplan én de investering die de provincie hierin doet: “Voor de gemeente en de provincie is - naast verkeersveiligheid - het behoud van de natuur heel belangrijk, dus daar waar natuur moet wijken, willen we meer en kwalitatief betere nieuwe aanplant terugbrengen. Met dit plan wordt de groenkwaliteit voor de toekomst gegarandeerd”.

Diverse soorten lindebomen

In totaal komen er 65 nieuwe lindebomen aan het noordelijk deel van de Luikerweg richting de komgrens. Er komen vier verschillende ondersoorten van de linde omdat dit goed is voor de biodiversiteit en de bomen zo minder kwetsbaar zijn voor plagen en ziekten. Daarnaast leveren de bomen door hun rijke bloesems een belangrijke bijdrage aan de recent verworven status van Valkenswaard als ‘bijvriendelijke’ gemeente.
De gemeente zal de bomen in het voorjaar 2022 planten in een afwisselende samenstelling. Zo ontstaat een speels landschap en een mooie entree aan de zuidzijde van Valkenswaard.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug