Luister
Live
20 juni 2022 - 16:31
Deel dit artikel:

Nieuwe straatnamen in Valkenswaard én voor een bestaand park

Het college van burgemeester en wethouders stelde onlangs drie namen vast; twee voor nieuwe straten en één voor een bestaand park.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview

De nieuwe straatnamen zijn:

  • ‘Weigelia’, voor de herontwikkelingslocatie aan de Jasmijn, in de wijk Het Gegraaf. Het plangebied wordt begrensd door de Pastoor Heerkensdreef, zijkanten van woningen aan de Jasmijn, sportcomplex De Wedert en een bosperceel/urnenveld. De locatie omvat de voormalige tennisvelden van tennisvereniging Ginneve. Op de locatie is ruimte voor 10 bouwkavels voor vrijstaande woningen. De kavels worden ontsloten via de Hazelaar.

Weigelia is de naam van een bloeiende plant uit de kamperfoeliefamilie. Het plangebied ligt in een gebied waar meer straatnamen zijn van groenblijvende heesters zoals Laurier en van bloemdragende heesters, zoals Mahonia, Hortensia, Azalea en Jasmijn.

  • ‘Pastoor Dobbelsteenstraat’, voor de woonstraat die in Borkel en Schaft wordt gerealiseerd voor het wijzigingsplan Pater Aartslaan. De nieuwe straat ligt tussen de Pater Aartslaan en de Oude School. Aan deze woonstraat worden in woongebiedjes 12 woningen gesitueerd. Aan de ontsluiting met de Oude School wordt een parkeergelegenheid aangelegd.

De naam is een eerbetoon aan bouwpastoor Dobbelsteen. In de directe omgeving zijn al twee andere vernoemingen geweest, namelijk: Mgr. Kuijpersplein en Pater Aartslaan. Vanuit het Dorpsinitiatief Borkel en Schaft is het idee ‘Pastoor Dobbelsteenstraat’ aangedragen.

Gerard Dobbelsteen werd geboren in Heeswijk op 13 februari 1790. In 1814 trad hij in het huwelijk met Johanna Maria Vermeulen. Zij overleed al na enkele jaren, op 27-jarige leeftijd. Hierna besloot Gerard Dobbelsteen priester te worden. Hij werd hij in 1831 kapelaan in Woensel en negen jaar later, in 1840, pastoor in Borkel en Schaft. Tijdens zijn pastoraat is de huidige Sint Servatiuskerk in Borkel en Schaft gebouwd.

Opmerkelijk: uit zijn huwelijk had Gerard Dobbelsteen onder meer twee zonen die ook priester zijn geworden. Vader en zonen hebben nog samen aan het altaar gestaan.
Gerard Dobbelsteen was pastoor van Borkel en Schaft tot aan zijn overlijden in 1861. De bouwpastoor ligt bij ‘zijn’ kerk begraven en zijn herdenkingskruis hangt nog aan de kerkmuur.

Philips-de Jonghpark

‘Philips-de Jonghpark’ is de ‘nieuwe’ naam voor het bestaande park dat in de volksmond ‘Het Wandelpark’ heet (net als de horecazaak bij de ingang van het park aan de Eindhovenseweg). Het park ligt officieel aan de Burgemeester Kuijperlaan in Valkenswaard.

De heer Anton Frederik Philips en zijn echtgenote Anna Henriette Elisabeth Maria de Jongh hebben het park geschonken aan de bevolking van Valkenswaard. In 1930 werd het park voor het publiek opengesteld. Bij die gelegenheid bood het Valkenswaards gemeentebestuur het echtpaar Philips een rustbank aan met de inscriptie: “Herinnering van dankbaar Valkenswaard aan de heer en mevrouw dr. A.F. Philips-de Jongh juni 1930. Het park kreeg daarom ook de naam “Philips-de Jonghpark”, maar die naam is formeel nooit vastgesteld. Dat is nu dus alsnog gebeurd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug