Luister
Live
5 augustus 2022 - 15:33
Deel dit artikel:

Inwonerspanel Valkenswaard: Meerderheid niet bereid auto weg te doen voor deelmobiliteit

Sinds maart van dit jaar heeft de gemeente Valkenswaard een inwonerspanel. Deze groep inwoners denkt mee over allerlei onderwerpen. Onlangs is de eerste digitale vragenlijst uitgestuurd naar het panel. 75 procent van de deelnemers aan het panel heeft de vragenlijst ingevuld. Het onderwerp was deelmobiliteit.

valkenswaard24
  / Redactie

Deelmobiliteit is er in vele soorten en maten. Zo zijn er de deelauto-aanbieders waarbij je een abonnement neemt en ergens in de buurt een auto kunt reserveren en meenemen. Ook zijn er deelfietsen en elektrische scooters die je met een app kunt boeken. Gebruikers hoeven geen grote investering te doen in de vorm van de aanschaf van een eigen auto of scooter. Zij betalen alleen voor het daadwerkelijk gereden aantal kilometers.

Uitkomst onderzoek

- 59 procent van de deelnemers heeft twee personen in het huishouden met een rijbewijs

- zo’n 50 procent is in het bezit van 1 auto, bijna 40 procent heeft 2 auto’s

- 64 procent geeft aan nooit parkeeroverlast in de straat te ervaren, 8 procent ervaart vaak parkeeroverlast

- 68 procent is niet bereid een auto weg te doen als er betere vormen van deelmobiliteit in de buurt zijn, 25 procent zou het overwegen.

- 67 procent van de deelnemers is niet heel enthousiast om gebruik te maken van een deelauto als deze eenvoudig beschikbaar is, 19 procent weet het nog niet.

- voor gebruik van een deelscooter geeft 14 procent aan dit wellicht te gaan doen, 72 procent geeft aan hier waarschijnlijk geen interesse in te hebben.

- een deelscooter met helmplicht is minder aantrekkelijk, ruim 85 procent geeft aan hier geen gebruik van te maken.

- ook over gebruikmaken van een (elektrische) deelfiets is het inwonerspanel minder enthousiast. 67 procent geeft aan hier waarschijnlijk geen gebruik van te maken. Ruim 13 procent weet het nog niet.

- gebruikmaken als deelmobiliteit aangeboden wordt bij het vertrekpunt van een OV-halte maakt het iets aantrekkelijker, 38 procent zal het overwegen. De meerderheid van 46 procent waarschijnlijk niet.

- deelmobiliteit bij een OV-halte bij de eindbestemming maakt het voor 50 procent waarschijnlijk niet aantrekkelijker. 25 procent zal het overwegen en de overige 25 procent gaat er misschien wel gebruik van maken.

- op de algemene vraag of je meer gebruik maakt van het openbaar vervoer als er deelmobiliteit aangeboden wordt bij OV-haltes geeft ook de meerderheid van 53 procent aan dit niet te doen.

- minder parkeerplaatsen realiseren bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen, en deelmobiliteit goed faciliteren, vindt ook de meerderheid van 53 procent niet zo’n goed idee. 25 procent weet het niet zo goed.

De uitkomst van het onderzoek neemt de projectleider mee in zijn plannen over het onderwerp deelmobiliteit.

Meepraten en op de hoogte blijven?

In september organiseert de gemeente Valkenswaard weer een fysieke bijeenkomst om dieper in te gaan op het onderwerp veiligheid. Wil jij ook graag meepraten over wat Valkenswaard aangaat? Dat kan. Meld je aan via www.valkenswaard.nl/inwonerspanel.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug