Luister
Live
13 februari 2021 - 09:15
Deel dit artikel:

Een reis door de Lage Heide: René Smeetsstraat

De nieuwe wijk de Lage Heide. Een plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Vroeger waren er overal rondom Valkenswaard en Dommelen heidegebieden te vinden. De Lage Heide is er hier één van.

valkenswaard24
  / Heemkundekring Weerderheem
  • Beeld - Christine van Woensel

Via Heemkundekring Weerderheem

Anno 2021 wordt de bouw van de Westparallel, grenzend aan Dommelen, afgerond. Op een steenworp afstand ligt vers gebakken bestrating, met gloednieuwe straatnaamborden die een stukje van vroeger meenemen naar het hier en nu.

Ik loop de langste straat van de Lage Heide in, vernoemd naar de alom bekende Dommelnaar: kunstenaar René Smeets. Alhoewel niet in Dommelen geboren, heeft hij de laatste 25 jaar van zijn leven een enorm belangrijke bijdrage geleverd aan het sociaal-culturele leven in Dommelen. Als kunstenaar, maar ook als voormalig directeur van de huidige Design Academy te Eindhoven.

Hij was lid van het kerkbestuur en van het schoolbestuur en was bij iedere Dommelnaar bekend. Hem is zelfs eens gevraagd om carnavalsprins te worden, maar deze doener had het hier te druk voor. Bijvoorbeeld met het maken van een van de vele keramische wandborden, tekeningen of schilderijen - die in het huis van menig Dommels gezin nog te vinden zullen zijn.

Fantasie voor nodig
Uitgestrekt met aan de ene kant de rand van Oud-Dommelen (de Irislaan) en aan de andere kant weilanden tot zover het oog rijkt, sta ik even stil. Oké, hier is nog een beetje fantasie voor nodig, want de graafmachines rijden nog op en af. Verderop in de wijk wordt volop gebouwd.
Toch waan ik me even in het Dommelen van vroeger, als ik de Venbergseweg op loop. Kijk ik achter me, dan kijk ik naar de kerktoren van Dommelen, verstopt achter de huizen.

Wat zou hij vinden?
Op enkel een paar honderd meter afstand bevindt zich de voormalige woning van René Smeets. Een markant aangezicht, nog steeds herkenbaar door de zichtbare schilderingen van zijn voormalig atelier op de voorgevel. Wat zou hij vinden van de toekomstige Westparallel, als hij nog eens uit het raam zou kunnen kijken vanuit zijn luie stoel?

Heb je nog een toevoeging over de René Smeetsstraat of een vraag over de Lage Heide-wijk? Laat het dan weten via onderstaand mailadres:
Christine van Woensel
Heemkundekring Weerderheem
valkenswaardsewetenswaardigheden@weerderheemvalkenswaard.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug