Luister
muziek
18 mei 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

Een reis door de Lage Heide: Pastoor Vereeptstraat

De vogels fluiten en ik geniet van de lentezon. Het geluid volgend naar de bomen die aan de René Smeetsstraat staan, loop ik richting de Irislaan. Hier stopte de kern van Dommelen vroeger en begonnen de uitgestrekte weilanden, nu omgeven door nieuwe bebouwing en de aanleg van de Westparallel.

valkenswaard24
  / Christine van Woensel
  • Beeld - Heemkundekring Weerderheem
Advertentie

Mijn blik wendt naar links, de reflectie van de zonnepanelen op het dak van woningen aan de Pastoor Vereeptstraat trekt mijn aandacht.

Simon Vereept, ook omschreven als zestiende-eeuwse humanist uit Dommelen, was een pedagoog, classicus en rooms-katholiek priester. Simon werd in 1522 geboren te Dommelen, zoals hij zelf herhaaldelijk te kennen heeft gegeven: hij ondertekende de voorreden van zijn boeken wel eens als ‘Simon Verepaeus Dommelanus’. De naam Verepaeus kwam voort uit de deftige gewoonte om zijn familienaam Vereept te laten Verlatijniseren. 

Rond 1545 werd hij tot priester gewijd, na zijn studie Vrije Kunsten en Theologie aan de Leuvense universiteit. In de jaren die daar op volgden ging hij als leraar en zelfs als rector van verschillende scholen aan de slag, van Hilvarenbeek tot aan Keulen.

Inmiddels woedde de Tachtigjarige Oorlog volop in de Nederlanden. Simon besloot om vijf jaar in Hilvarenbeek te verblijven bij zijn broer Hendrik die daar dekenaal bestuurder was.

Brand
Tijdens de Spaanse furie in Mechelen in 1572 brandde het Thaborklooster waar Simon naartoe was teruggekeerd als priester, volledig af en werd zijn bibliotheek verwoest. Hij bleef in de stad om bij te dragen aan de wederopbouw. Toen de Spanjaarden twee jaar later de stad binnen stormden, vluchtte Simon naar ’s-Hertogenbosch, waar hij voor de rest van zijn leven zou verblijven.
Hij stierf daar op 76-jarige leeftijd in de ouderdom.

Het opschrift van zijn grafzerk in de Sint-Jan omschrijft het volgende (vertaald uit het Latijn): “Graf van een eerbiedwaardig priester, meester Simon Verepaeus, in leven zeer waardig kanunnik van deze kerk, vermaard om het tot in de late uren schrijven van vele bijzondere en zeer nuttige boeken voor alle leeftijden; hij maakte zich uiterst verdienstelijk voor de verdere ontwikkeling van de jeugd niet alleen door zijn zeldzame bekwaming in hun vorming, maar ook door jaarlijkse aalmoezen, de zogenaamde beurzen.”

Hij schreef in zijn leven in totaal 24 boeken. Anno 2021 staat zijn naam geschreven in de Lage Heide. Met deze zin sluit ook dit kleine boek over waar oud en nieuw elkaar ontmoeten in Dommelen.

Christine van Woensel
Heemkundekring Weerderheem
valkenswaardsewetenswaardigheden@weerderheemvalkenswaard.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie