Luister
muziek
8 februari 2022 - 15:45
Deel dit artikel:

Kleindochter van valkenier Karel Mollen vertelt het verhaal van haar opa in Valkenswaard

Er komt een lezing door de kleindochter van Karel Mollen, Joke, bij Heemkundekring Weerderheem. Deze vindt plaats op dinsdag 15 februari in Carolus in Valkenswaard. Ze vertelt dan over haar vader.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Heemkundekring Weerderheem
Advertentie

Wie anders dan de kleindochter van Karel Mollen kan het best doorleefd en meest uitgebreid over hem vertellen. Ze schreef er een boek over, dat werd uitgegeven dankzij de 'Stichting Erfgoed Karel Mollen, Valkenier', die is opgericht door Joke Peels-Mollen zelf.

Valkerij

De valkerij blijft fascineren en is daardoor nog steeds in de volle aandacht. In de 17de, 18de en 19de eeuw zijn Valkenswaardse valkeniers te vinden aan bijna alle Europese vorstenhoven, waar de edelen zich met deze vorm van jagen bezighouden. De Franse Revolutie en de daarop volgende moderniseringen betekent het einde van de valkerij. Adriaan Mollen was de laatste Valkenswaardse hofvalkenier, zijn zoon Karel de laatste valkenier.

Adriaan en Karel Mollen

De laatste beroepsvalkenier, Karel Theodorus Mollen (geboren 1854), was gehuwd met Elisabeth Maria Panken en overleed op 31 december 1935. Met zijn dood in 1935 in Valkenswaard houdt de beroepsvalkerij op te bestaan. Joke Mollen was een vijfjarig meisje toen haar grootvader stierf. In de lezing van haar gaat het over het leven en werken van Adriaan en Karel Mollen van 1816 tot 1935. Uitputtend doornemen lukt niet, maar de inleider zal saillante en interessante items zeker naar voren brengen.

Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 15 februari om 20.00 uur in de foyer van Carolus. De coronaregels worden in acht genomen. Met een check op de QR-code of uitslag coronatest en binnen staan de stoelen op afstand.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie