Heemkundekring Weerderheem uit Valkenswaard organiseert een lezing over het 'Legerkamp bij Oirschot', na de Tiendaagse Veldtocht.
In 1815 werd tijdens het Congres van Wenen bedacht dat op en in het Europa van na Napoleon ruimte was voor één Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De voormalige Republiek vormde samen met het tegenwoordige België één koninkrijk. Willem Frederik van Oranje-Nassau werd hiervan de koning, koning Willem I.
Een beslissing met veel ingebouwde problemen. Vlaanderen noch Wallonië konden zich erin schikken.
Op 25 augustus 1830 vond in Brussel een opvoering plaats van de opera ‘De Stomme van Portici’ (La Muette de Portici). Een aria waarin de ‘heilige liefde voor het vaderland’ werd bezongen, vormde de aanleiding voor rellen die een groep Fransgezinde separatisten vooraf had gepland. Zoals gehoopt, leidden deze rellen tot een volksrumoer en opstand. Met als doel: afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden.
Koning Willem I accepteerde de afscheiding van België niet en begon in augustus 1831 de, later zogenoemde, Tiendaagse Veldtocht. Die resulteerde erin dat er een bestand kwam, dat duurde tot 1839, waarin aan beide zijden van de grens legers paraat stonden.
Ook bij Oirschot, ten zuiden van de 2.269 meter lange straat Langereyt, dus in Oostelbeers, verrees een enorm tentenkamp, waar gedurende drie zomers tussen 6.000 en 12.000 soldaten, officieren en ondersteunende diensten verbleven. In de wintermaanden werden deze mensen ingekwartierd in de dorpen in de omgeving.
Over dit legerkamp is enkele jaren geleden een project opgezet door regionale heemkundekringen rondom Oirschot. Han Smits en Arthur de Vries, beiden lid van de werkgroep 'Legerkamp bij Oirschot 1832-1834’, vertellen de historie van het legerkamp en gaan in op de diverse fasen van het project. De lezing is bij heemkundekring Weerderheem. Dinsdag 18 oktober, foyer Carolus in de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard. Aanvang 20.00 uur.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android