Luister
muziek
9 februari 2023 - 15:16
Deel dit artikel:

Onze regio kent een duistere bladzijde: lezing in Valkenswaard over heksenvervolging

Op Valentijnsdag (14 februari) vindt er een lezing plaats bij heemkundekring Weerderheem in Valkenswaard. Deze gaat over de heksenvervolging in Zuidoost-Brabant.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Heemkundekring Weerderheem
Advertentie

In de tijd van de Renaissance, dus vanaf de 16de eeuw, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. In het midden van die eeuw is schilder Pieter Bruegel degene die aan de wieg stond van de verbeelding van heksen zoals we die vandaag kennen.

Heksenvervolging trof meestal vrouwen die door gedrag of uiterlijk afweken van de rest van de bevolking. Hekserij werd beschouwd als een sekte, vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Tot 1700 zijn ongeveer 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd.

In Heeze, Asten, Cranendonck en Geldrop

In Zuidoost-Brabant begon het rond 1595, in Heeze en Leende. In één week werden zestien vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Daarna werden twee echtparen uit Asten aangeklaagd. Ook vrouwen uit Someren, Asten, Cranendonck, Lierop, Helmond en Geldrop werden beschuldigd. Het brein achter deze vervolgingen waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop, en Bernard van Merode, Heer van Asten. In Asten is een straat naar hem vernoemd.

Grimm en Disney

Waar komen trouwens allerlei ‘bijgeloven’ vandaan, bijvoorbeeld het getal 13, in China het getal 4, zwarte katten, Halloween et ceterera? Onze beeldvorming over heksen is sterk beïnvloed door de gebroeders Grimm en niet te vergeten Walt Disney die oude volksverhalen opdiepten en eventueel aanpasten tot ‘onze’ sprookjes.

Aad Engelfriet

Ook nu nog zijn er mensen die zich wicca's noemen en onder meer teruggrijpen naar oude gebruiken van bijvoorbeeld Druïden en Barden. Aad Engelfriet, Rotterdammer, woonachtig in Brabant, had al vroeg grote belangstelling voor de geschiedenis. Hij verdiepte er zich breed in, schreef en schrijft erover en gaat ter plekke kijken. Zijn website is de omvangrijkste Nederlandse geschiedeniswebsite, met maandelijks 200.000 bezoekers.

Aad is een een fanatieke reiziger en een gecertificeerd reisleider. Zijn specialisatie: de Nederlandse geschiedenis en de koloniën. Daarnaast is hij historiedeskundige van de ons omringende landen.

De lezing vindt plaats in Carolus, Oranje Nassaustraat. Op dinsdag 14 februari om 20.00 uur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie