Luister
muziek
16 november 2023 - 09:02
Deel dit artikel:

Lezing: Peelvondsten en archeologie, een ongelukkige combinatie

Er vindt een lezing plaats bij heemkundekring Weerderheem door Huub Kluijtmans. Deze gaat over de historische vondsten in het Peelgebied.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Het vindt plaats op dinsdag 21 november om 20.00 uur in de foyer van Cultuurcentrum Carolus. De toegang is gratis.

Bij het steken van turf op Deurnes gebied deden op 17 juni 1910 een aantal turfgravers een grote oudheidkundige vondst. Ze groeven bijzondere dingen op. Er was een verguld zilveren versierde helm, een zogenaamde paradehelm uit de 4de eeuw, bij. Behalve de helm vond men 39 koperen munten, een mantelspeld, twee bronzen klokjes, een leren dolkschede met zilverbeslag, een ruiterspoor, stukken stof, leren schoenen en leerstukken aangetroffen.

Begijpelijk dat er een opgewonden sfeertje ontstond en bij één van de vinders was zelfs sprake van goudkoorts. Nog dezelfde avond werd van deze unieke vondst melding werd gemaakt bij de autoriteiten en middels telegrafie bij het RMO, Rijks Museum voor Oudheden, te Leiden. Het RMO excuseerde zich met de reactie: 'geen tijd en geen mensen'. Men nam niet de moeite om naar Helenaveen af te reizen.

Gevolg: er voltrok zich op de vondstplek een historische ramp. Deze vondst van de allergrootste waarde, maar zonder houdbaarheidsdatum, werd overgeleverd aan de grijpgrage handen van onbevoegden en verzamelaars. En ja, wat zijn dan de gevolgen? Wat ging hierbij allemaal verloren? Geen enkele wetenschapper kwam naar de vondstplek. De verhouding tussen wetenschap en de Peelvondsten was en is nog steeds een ontbrekende factor in deze voor ons land een van de beroemdste ontdekkingen.

De unieke archeologische vondst was door een dik pakket veen van zuurstof afgesloten geweest, geconserveerd gebleven en nagenoeg geheel intact.

Een onafhankelijk onderzoek kwam er ook niet na de grote brand van 1959. Toen lag het terrein er toegankelijk bij en de geologische situaties van het terrein en de hele omgeving voor de geplande ontginningen konden nog worden veiliggesteld.

In het begin van de jaren zestig evenmin, ondanks herhaaldelijk aandringen en smeekbedes van de vader van inleider Huub Kluijtmans. Hij wilde historische resten veiligstellen voor de aanstormende ontginningmachines hun werk deden.

Lezing

Tijdens de lezing wordt uiteengezet wat er precies werd gevonden, onder welke omstandigheden en door wie. Huub Kluijtmans uit Grashoek doet de hele geschiedenis uit de doeken. Behalve zijn boek ‘De Gouden Peelhelm’ heeft Huub Kluijtmans nog een aanvullend boek geschreven: ‘Epalude Emergo’.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie