Luister
muziek
9 januari 2024 - 15:42
Deel dit artikel:

Lezing in Valkenswaard over 130 jaar Philips

Heemkundekring Weerderheem uit Valkenswaard heeft Fons van der Spijker uitgenodigd om te komen vertellen over het 130 jaar oude Eindhovense bedrijf Philips.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Frederik en Gerard Philips stichtten hun bedrijf op 15 mei 1891. In 2021 130 jaar geleden. Bij gelegenheid van deze mijlpaal verzamelde Fons van der Spijker de hoogtepunten van de bedrijvigheid. Daarbij loopt ‘verandering’ als een rode draad door de historie. Zo sterk dat men kan stellen dat Philips zich meerdere keren opnieuw uitgevonden heeft. In grote lijn ‘van gloeilampenfabrikant tot producent van huishoudelijke apparaten en gezondheidstechnologiebedrijf’. Men kan ook zeggen dat Philips een bedrijf is dat de levens van mensen wereldwijd beter en aangenamer maakt.

De grootste innovatieve vlucht nam het bedrijf in 1914 toen het NatLab werd geopend. Dat werd een van de meest vooraanstaande onderzoeks-centra ter wereld met de slimste wetenschappers en met baanbrekende uitvindingen. Zo leverde het, door goed te luisteren naar de behoeften van de klanten, twee doorbraak-innovaties op röntgengebied: de Metalix uit 1924 en de Rotalix uit 1929. Het principe van de Rotalix wordt nu nog steeds toegepast in röntgenbuizen voor medisch gebruik.

In de jaren ’80 en ’90 werd vol ingezet op digitalisatie, oorspronkelijk vooral gericht op consumentenelektronica, waarbij de onderzoekers zich al snel realiseerden dat het digitaliseren van data ook de zorg radicaal zou veranderen. Dankzij digitalisering kunnen artsen patiëntgegevens gemakkelijker delen en röntgen-foto’s overzichtelijker opslaan. Deze optische technologie wordt nu wereldwijd gebruikt binnen de gezondheidszorg om celweefsel te scannen en digitaal te bewaren.

Philips werkt samen met partners in de zorg. Het begin daarvan ligt in 1917. Een radioloog van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam vroeg of Philips een röntgenbuis wilde repareren. Daarmee begon de betrokkenheid van Philips bij medische componenten en systemen, met baanbrekende röntgensystemen als resultaat.

De laatste jaren ontwikkelde Philips medische innovaties die iconisch zijn geworden, zoals de Ambient Experience, gelanceerd in 2003, bij het maken van scans. De Philips Azurion (2017) werd in nauwe samenwerking met artsen ontwikkeld. Bij dit platform voor beeldgestuurde behandelingen komen organen en weefsels tijdens minimaal invasieve ingrepen haarscherp in beeld. Een arts kan ‘navigeren door het lichaam’ en alle beelden, zoals scans en 3D-visualities, direct oproepen op het scherm.

Behalve geschetste bedrijfsontwikkeling is Philips ook immer toonaangevend voor de medewerkers op sociaal-maatschappelijk terrein (bij huisvesting, scholing, ziekte van werknemers, pensioenregeling, sport en ontspanning).

De lezing in Valkenswaard over 130 jaar Philips vindt plaats op dinsdag 16 januari 2024. Het start om 20.00 uur en de locatie is de Carolus. De toegang is gratis.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie