Luister
muziek
17 maart 2021 - 06:23
Deel dit artikel:

Een reis door de Lage Heide: Pastoor Bolsiusstraat

Vanuit de Sniederslaan sla ik rechtsaf, de Pastoor Bolsiusstraat in. Met aan het einde van de straat uitzicht op een prachtig wit boerderijtje uit 1936 en denkbeeldig in de verte de nieuwe N69 in aanbouw, sta ik even stil bij het leven van pastoor Alphonsus Bolsius.

valkenswaard24
  / Christine van Woensel
  • Beeld - Heemkundekring Weerderheem
Advertentie

Alphonsus kwam oorspronkelijk uit Den Bosch en werd in 1906 pastoor van Dommelen en bleef dat 21 jaar lang, tot 30 december 1927.
Over zijn pastoraat is waarschijnlijk het meeste bekend, omdat hij een zeer precieze en uitgebreide administratie bijhield en de in de pastorie aanwezige boeken graag voorzag van eigen aanvullingen en commentaar (soms ook in het Latijn).

Hij bracht in 1912 een verbouwing aan de St Martinuskerk aan en liet in 1920 rondom de kerk en pastorie de nog steeds grotendeels bestaande fraaie tuin aanleggen met twee vijvers en een gracht. Deze waren door buizen met elkaar, en uiteindelijk met de Dommel, verbonden.
Misschien heeft de vader van Alphonsus, Jan Bolsius, destijds ontwerpen getekend voor de verbouwing. Jan was namelijk bouwmeester voor de St. Janskathedraal in Den Bosch en heeft in het midden van de 19e eeuw de Plebanie (de pastorie van een kathedraal) van de St. Jan ontworpen.

School
Pastoor Bolsius was erg actief in Dommelen en beijverde zich ook voor de oprichting van een Rooms-Katholieke Bewaarschool omdat het bewaarschoolonderwijs (voorloper van de huidige kleuterschool) voorlopig niet voor rijkssubsidie in aanmerking kwam. In deze school gaf Anna Roothans les aan 37 kleuters, in het nog steeds bestaande gebouwtje pal achter de kerk.

In het Liefdesgesticht te Geffen verwisselde Alphonsus in 1932 het tijdelijke voor het eeuwige. Enkele jaren na zijn dood werd op 30 september 1939 de Pastoor Bolsiusstraat naar hem vernoemd, waar ik anno 2021 sta te dagdromen over het vroeger en nu.

Heb je nog een toevoeging over de Pastoor Bolsiusstraat of een vraag over de Lage Heide-wijk? Laat het dan weten via onderstaand mailadres:
Christine van Woensel
Heemkundekring Weerderheem
valkenswaardsewetenswaardigheden@weerderheemvalkenswaard.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie