Luister
muziek
1 april 2023 - 10:43
Deel dit artikel:

Column: 'Ik was mezelf niet': Nou, je was juist heel erg jezelf

Mariëtte van Wissen heeft een coachingspraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Ze is daarbij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en extern vertrouwenspersoon. Elke maand schrijft zij op Punt24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft. De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).

www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissenmediation.nl

“Ik was mezelf niet.” Nou, je was juist heel erg jezelf

Lil Kleine, Will Smith, Glennis Grace. ze waren allemaal zichzelf niet toen ze begonnen te slaan of te stelen. Dat vertellen ze dan achteraf in excuusvideo’s, via hun advocaat richting media, of in de rechtszaal. En precies díe zin, ik was mezelf niet, geeft aan dat ze nul zelfkennis hebben. Want ze waren namelijk heel erg zichzelf toen ze hun daad pleegden. Want ook dat agressieve gedrag hoort bij deze personen, al zouden ze elke dag een kommetje soep naar hun zieke buurman brengen.

Kun je werken aan je gedrag? Jazeker, al is het bepaald geen kattenpis want gedragsverandering is echt heel moeilijk. Waarom? Omdat jouw hersenen niet houden van verandering en graag alles willen houden zoals het is. Lekker vertrouwd. Ik vraag een cliënt waarom ze zich blijft laten mishandelen door haar man. “Omdat ik weet wat ik kan verwachten”, zegt ze. “Ik had een tijdje een relatie met een ander. Die sloeg niet. Maar ik was constant op mijn hoede en dacht: nu komt, nu komt het. Maar hij sloeg niet. Ik werd er super onzeker en doodmoe van. Ik vertrouwde hem niet. Bij mijn eigen vent weet ik altijd wat er komt.”

Met professionele hulp kun je inzicht krijgen in waar je gedrag en emoties vandaan komen. Dan leer je begrijpen waarom je zó werd geraakt door die opmerking van collega Frans (waar andere collega’s om moesten lachen), of wat de werkelijke reden is dat je bij je meppende kerel blijft.

IJsberg

Hier een tip om je eigen gedrag en dat van anderen beter te begrijpen: zie iedereen, dus ook jezelf, als een ijsberg. Het topje van de ijsberg dat boven de waterspiegel uitsteekt, is gedrag: iemand huilt, vertelt een grap, schopt een caissière, of brengt dat kommetje soep naar de buurman.
Maar gedrag wordt altijd gevormd door de enorme ijsberg ónder die waterspiegel. Dat stuk onder water is je figuurlijke rugzak. Daarin zitten jouw normen en waarden, je overtuigingen, je zelfbeeld, opvoeding, ervaringen, de invloed van je vrienden. En dat belangrijke deel onder water bepaalt nou juist dat topje bóven water: gedrag.
Als je leert te zien wat er allemaal in die rugzak onder de waterspiegel zit, dan snap je jezelf en anderen echt veel beter. En dan zeg je nooit meer: Ik was mezelf niet. Dan ga je hulp zoeken om de rugzak te openen en de inhoud op tafel te leggen. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie