Luister
muziek
06 Juli 2024 08:49
Deel dit artikel:

Maand tegen mensenhandel in Oost-Brabant: 120 adressen gecontroleerd in regio

Wat als iemand je vraagt om iets te doen wat je niet wilt? ‘Dan zeg je toch gewoon nee’. Die keuze krijgen veel mensen echter niet. Zij worden gedwongen tot criminele handelingen, sekswerk of worden op hun werk uitgebuit. In juni werd door 37 organisaties een vuist gemaakt tegen deze uitbuiting in Oost-Brabant.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

De uitbuiting gebeurt door (dreigen met) fysiek geweld, misleiding of misbruik van een kwetsbare positie. In de maand juni vond er in alle gemeenten in Oost-Brabant de ‘Maand tegen mensenhandel’ plaats. Met bewustwordingsactiviteiten voor professionals - gemeenten, politie, welzijnsorganisaties - en arbeidsmigranten en sekswerkers.

Daarnaast vonden er onder leiding van bestuurlijke interventieteams controles plaats op arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting. Er zijn meerdere signalen van mensenhandel genoteerd, die nader worden onderzocht. Daarnaast zijn er vele andere overtredingen geconstateerd (zie afbeelding onderaan dit artikel).

“De aanpak van mensenhandel is belangrijk. Iedereen kan slachtoffer van mensenhandel worden, maar sommige groepen zijn extra kwetsbaar. Minderjarigen, vluchtelingen, (arbeids)migranten en mensen die functioneren op het niveau van een licht verstandelijke beperking lopen een hoger risico om in een uitbuitingssituatie verstrikt te raken. We weten niet om hoeveel mensen in Oost-Brabant het gaat. Door te controleren en preventieve bezoeken af te leggen krijgen partners meer zicht op mensenhandel in de regio”, zegt Hans Ubachs, voorzitter Programmaraad Mensenhandel Oost-Brabant.

De aanpak vergt aandacht en inzet van een groot aantal partners uit verschillende domeinen, zowel op de daderkant als op de slachtofferkant. Met als doel mensenhandel te stoppen, maar nog liever te voorkomen. Marcel Delhez, voorzitter Programmaraad ondermijning Oost-Brabant, legt dit uit. “Tijdens deze controles komen de toezichthouders op plekken waar het kennelijk nog hard nodig is. Natuurlijk constateren zij allerlei zaken die niet in orde zijn en die pakken we aan. Bijvoorbeeld door een pand meteen te sluiten of bewoners onder te brengen in een veilige woonsituatie. Maar het belangrijkst is de informatie die zij ophalen tijdens gesprekken én de signalen die worden opgepikt. Misschien gaat er namelijk meer schuil achter een pand waar meer mensen wonen dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan. Of de sekswerker die de inloggegevens van de escortsite zelf niet weet, maar haar chauffeur wel.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie