In 2023 heeft waterschap De Dommel hun CO₂-uitstoot flink verminderd. “We zijn erin geslaagd om onze directe CO₂-uitstoot met 99 procent te verlagen ten opzichte van 2019. Dit hebben we bereikt door minder energie te verbruiken en over te stappen op duurzame energie”, legt het waterschap uit.
Dit zijn volgens waterschap De Dommel de belangrijkste maatregelen die zij hebben genomen om de uitstoot te verminderen:
• CO₂-opvang
Ze hebben een installatie gebouwd die vloeibare CO₂produceert. Deze CO₂ wordt onder andere gebruikt in de glastuinbouw. Hiermee voorkomen ze CO₂-uitstoot uit fossiele brandstoffen in de glastuinbouw.
• Elektrisch materieel
Ze hebben geïnvesteerd in een elektrische maaiboot en een elektrische onderhoudsbus.
• Restwarmte
Ze hergebruiken restwarmte van hun groengasinstallatie, wat ook heeft bijgedragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot.
• Energiebesparing
Met de grote renovatieprojecten op hun zuiveringsinstallaties nemen ze energiebesparing mee in hun keuzes. Ook in 2023 heeft dat bijgedragen aan een besparing op hun energieverbruik.
De doelen van waterschap De Dommel in de komende jaren:
• Energieneutraal in 2025
“We willen tegen die tijd net zoveel duurzame energie opwekken als we verbruiken.”
• Klimaatneutraal in 2035
“Dit betekent dat we tegen die tijd helemaal geen broeikasgassen meer willen uitstoten.”
Waterschap De Dommel heeft hun directe CO₂-uitstoot teruggebracht tot 197 ton. Dat is een daling van 99 procent ten opzichte van 2019. Dit is gelukt door onder andere het gebruik van duurzame elektriciteit, de inzet van alternatieve brandstoffen en het afvangen en nuttig inzetten van CO₂.
“We werken nu ook aan het verminderen van de indirecte CO₂-uitstoot en de uitstoot van methaan en lachgas op onze zuiveringsinstallaties”, legt het waterschap uit. “Voor de komende vier jaar werken we aanvullende maatregelen uit om de uitstoot te verlagen. Ons doel is om in 2035 helemaal klimaatneutraal te zijn.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android