Luister
muziek
1 december 2020 - 16:09
Deel dit artikel:

Klachten alom over tractorsluizen bij Belgische grens

Sinds begin oktober heeft gemeente Hamont-Achel het moeilijker gemaakt om over de grens te reizen. Tractorsluizen blokkeren en aantal belangrijke wegen voor automobilisten. Wij vroegen de inwoners van de gemeenten Valkenswaard en Cranendonck wat zij van de tractorsluizen vinden.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Cranendonck24
Advertentie

De reacties lopen uiteen, maar boosheid en teleurstelling zijn de teneur. Wij sommen een aantal reacties die we via onze mail binnenkregen hieronder op.

- “Het is erg irritant dat ze meerdere wegen geblokkeerd hebben. Is niet van deze tijd en als je van Gastel naar Borkel moet, kan je nogal wat kilometers omrijden. Wel erg gemakkelijk om hun wegen af te sluiten. Dat is geen samenwerken. Wat mij betreft meteen die blokken verwijderen.”

- “Voor mijn werk moet ik zeer regelmatig in de Kempen zijn, ook Borkel en Schaft. Als inwoner van Budel is de route over de Berg, langs de Achelse Kluis en dan uitkomend bij eetcafé Zomerhof een hele makkelijke, praktische route.
Natuurlijk zijn er aanwonenden die last kunnen hebben van dit doorgaande verkeer, maar bij de huidige mogelijke alternatieven zijn dit er veel meer.

- “Van mij mogen de tractorsluizen blijven en zelfs nog uitgebreid worden, zodat er maar een paar grote grensovergangen openblijven. Dan zijn we van die sluiproutes af en hebben we meer controle over illegale activiteiten en personen.”

- “In mijn ogen is het plaatsen van de sluizen een erg slechte ontwikkeling die puur gericht is op het pesten van Nederlanders. (…) Zowel de gemeente Cranendonck als Valkenswaard zijn een tijdlang genegeerd voordat de sluizen geplaatst werden. Op verzoeken om opheldering van de plannen werd niet gereageerd. (…) In Hamont zelf lijkt het draagvlak onder de mensen (die ik hierover gesproken heb) minimaal. Het wordt gezien als een paradepaardje van de burgemeester van Hamont.

- “Ik ben er tegen. Ik werk in Valkenswaard en moet nu dus omrijden. Naast dat dit vervelend is, is het ook vragen om problemen. De route die nu door mij (en zo te zien vele anderen) wordt gebruikt gaat door de bebouwde kom van Hamont. Er worden vele woonhuizen gepasseerd wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.”

- “Inwoners van Cranendonck zijn genoodzaakt om kilometers om te rijden om in Borkel en Valkenswaard te komen, met alle gevolgen van dien. Onder andere veel meer drukte op andere wegen, meer CO2-uitstoot en veel langere reistijden. Het argument dat aangedragen wordt door de initiatiefnemers, dat het veiliger zal worden voor fietsers, is in werkelijkheid het gevaar verplaatsen en verergeren.”

- “Ik vind het een belachelijke maatregel! De onveilige situaties waardoor deze maatregelen genomen zijn, zijn nu verplaatst. Helaas treft het nu ook véél meer schoolgaande jeugd.

- “Ik vind het op zijn minst opvallend dat ze er komen vlak nadat we eindelijk die betonblokken weg hebben gekregen en de grenzen weer open mochten. (…) Ook de inspraakprocedure is een lachertje. Na goed zoeken kun je op de gemeentewebsite een formulier invullen - dat heb ik dan ook gedaan - maar veel inwoners weten dit niet.
Verder voor mij persoonlijk: ik vind het belachelijk dat een heel wandelgebied ineens voor mij onbereikbaar is geworden tenzij ik 20 minuten om rij. Te idioot voor woorden.”

Het gaat nu nog om een proefopstelling. In maart 2021 wordt een besluit genomen over de tractorsluizen. Praat op onze Facebookpagina mee over dit onderwerp.

Alle bronnen in dit artikel blijven anoniem, maar zijn bekend bij onze redactie.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie