Luister
muziek
15 mei 2021 - 21:46
Deel dit artikel:

'Ernstige droogte teruggedrongen door vele regenval'

Het is dit jaar stukken minder droog in Nederland. Dat houdt in dat het grondwaterpeil in Brabant weer normaal is voor de tijd van het jaar. Slechts op een enkele plek op de hoge zandgronden langs de grens met België staat het grondwater lager dan gebruikelijk.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Dat meldt Weerplaza. Na de ernstige droogte van 2018, 2019 én 2020 is het nu stukken minder droog in Nederland. Akkers zijn op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten van het land wel droog. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon heel snel uitdroogt. Het hoeft maar een paar dagen droog te zijn, om het zand weer te laten stuiven. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten.

Neerslagtekort
Het afgelopen half jaar is zoveel regen gevallen, dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is. Vooral oktober en december 2020 en januari 2021 verliepen ronduit nat. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom regen. Voor vakantiegangers in eigen land is het wisselvallige en vrij koude weer geen pretje, maar voor de boeren en de natuur is het een zegen. Het neerslagtekort is vooralsnog bijna helemaal opgelost.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie