Luister
muziek
8 september 2021 - 12:52
Deel dit artikel:

'Onderzoeksteam in 1989 op dwaalspoor gezet in moordzaak Wies Hensen'

Wie zat of zaten er nou achter de moord op Wies Hensen? Het is nog altijd onduidelijk, maar in De Politiepodcast wordt wederom een boekje opengedaan. Zo praat de politie over een dwaalspoor waarop het onderzoeksteam in 1989 is gezet na een anonieme tipgever en de moord op Anouschka Weezenbeek.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Politie
Advertentie

Volgens de politie wordt de moord op Wies Hensen vooral gezien als een Budelse kwestie. Dat terwijl haar lichaam in Dommelen is gevonden, in gemeente Valkenswaard dus, en de politie het zeer aannemelijk acht dat de daders uit de regio van Dommelen komen. Dat de focus op Budel ligt, heeft volgens de politie twee redenen. Ten eerste omdat er in het najaar van 1989 drie verdachten zijn aangehouden, die sterke banden hadden met Budel. En in januari 1990 werd het altijd zo rustige dorp opgeschrikt door nog een moord, die op Anouschka Weezenbeek uit Budel-Dorplein.

In het derde deel van De Politiepodcast gaat het huidige coldcaseteam in op een dwaalspoor dat destijds ingetreden is. "Drie verdachten (die in 1989 zijn opgepakt, red.) zijn onder de aandacht gebracht door een anonieme tipgever. Op basis van een verhoor heeft men die mensen aangehouden", vertelt Jeroen Snellen, coördinator van het huidige coldcaseteam. "Het is niet vreemd dat ze zijn vrijgelaten, omdat er totaal geen bewijs was in de richting van die mensen. De volksaard is altijd: waar rook is is vuur. Ik wil nogmaals benadrukken: dat is niet altijd het geval. Deze drie personen staan op geen enkele wijze bij ons in het vizier."

Anouschka Weezenbeek

Bijna vijf maanden na de moord op Wies Hensen is Budel opnieuw in rep en roer. Het lichaam van de 15-jarige Anouschka Weezenbeek wordt op 12 februari 1990 gevonden in de Zuid-Willemsvaart in Weert. In Budel wordt al snel een verband gezien tussen de twee zaken. Anouschka zou namelijk een relatie hebben gehad met een van de verdachten.
Ook nu nog denken veel mensen dat de twee zaken een verband hebben met elkaar. Toch is coldcasecoördinator Snellen daardoor absoluut niet overtuigd. "Een van de verdachten is begonnen met een ontkennende verklaring en bij de veertiende verklaring legde hij een bekennende verklaring af", legt Snellen uit. "Destijds werd er op een heel andere manier verhoord, met veel minder bescherming van advocaten. Dus ook die laatste verklaringen moeten met een korreltje zout genomen worden."

Lucky Bar en rijschool

Volgens Snellen wijzen de feiten erop dat de toenmalige verdachten niks met de dood van Wies te maken hebben. Ook zijn de DNA-sporen met die verdachten vergeleken. Snellen: "Een van de drie betrokkenen was de eigenaar van de Lucky Bar in Budel. Hij had ook nog een behoorlijk grote rijschool in Budel. Met andere woorden: hij was wereldberoemd in Budel. Desondanks zeggen getuigen dat deze drie mannen niet de mannen waren waarmee Wies voor het laatst op de kermis in Budel is gezien." Klip-en-klaar vindt de coördinator: deze mannen hebben volgens hem niets met de moord te maken. Ook voor de nabestaanden is het duidelijk dat zij niets met de moord te maken hebben.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie