Luister
Live
21 november 2021 - 09:48
Deel dit artikel:

Helikopter strooit steenmeel over de heide

Bosgroep Zuid is onlangs gestart met het strooien van steenmeel op de Strabrechtse Heide bij Heeze en op de Groote Heide bij Valkenswaard.

valkenswaard24 / Redactie

Om de bestaande heide een flinke impuls te geven, strooien ze steenmeel uit over een deel van de heide. Dit helpt de mineralenbalans in de verzuurde bodem te herstellen. Steenmeel is een verzamelterm voor zeer fijn gemalen gesteente. Het steenmeel wat gebruikt wordt komt uit Scandinavië. De mineralen in de bodem van de Strabrechtse Heide en de Groote Heide hebben namelijk op geologische tijdschaal dezelfde herkomst. De werkzaamheden zijn inmiddels succesvol afgerond.

Sporenelementen

Het steenmeel wordt door een helikopter uitgestrooid over de heide. Het grote voordeel van steenmeel is dat het waardevolle mineralen bevat en niet snel uitspoelt in de bodem. Het bevat sporenelementen die essentieel zijn voor plant en dier. Als heideplanten goed gedijen, dan trekken ze insecten aan en die trekken op hun beurt weer vogels en andere dieren aan.

Gezond en duurzaam

Het strooien van steenmeel duurt enkele weken. De werkzaamheden zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot. Door de werkzaamheden blijven het Leenderbos en de Strabrechtse Heide gezonde en duurzame leefgebieden voor de toekomst, met ruimte voor natuur en recreatie.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug