Luister
Live
20 januari 2022 - 15:48
Deel dit artikel:

Michiel en Rop maken flipperkast weer populair: 'Het is mentale koffie'

Het is een nieuwe trend: spelen met een flipperkast. Stonden deze flikkerende en lawaai makende kasten vroeger in elk café of iedere snackbar, nu staan ze gereed in de hal van Michiel Arts uit Eindhoven en Rop Oostveen uit Valkenswaard, aan de Daalakkersweg in Eindhoven. Twee enthousiaste en gedreven mannen maken niet alleen hun eigen droom waar.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Michiel staat al te zwaaien op het bedrijventerrein van Sectie C. Het is even wat lastig te vinden maar een telefoontje is voldoende om via de juiste toegang binnen te komen in een ruimte waarin als eerste de flipperkasten opvallen. Aan weerszijden van de hal. Er is een kantoortje ingericht en het is duidelijk dat er ook onderhoud wordt gepleegd aan de apparaten. Rop zit achter een computer en wil nog éven iets afmaken. “Ik moet dadelijk naar Eersel om een flipperkast weg te brengen, dus ik heb maar even tijd”, zegt hij. De koffie ontbreekt niet en al snel vertellen beide heren uitgebreid dat de motivatie om in de wereld van het flipperen te stappen dateert uit hun pubertijd. Het spelen op een flipperkast heet tegenwoordig pinballspelen. Volgens de twee eigenaren van The Pinball Club is er bijna niks mooiers dan spelen met een metalen balletje in de wereld van Jurassic Park, The Big Lebowski, Spider-Man of Twilight Zone.

Tijdens het gesprek wordt namelijk duidelijk dat een ‘kast’ is opgebouwd vanuit een bepaald thema. De afbeeldingen, de bijbehorende muziek, alles past bij elkaar. Hadden de kasten vroeger in de kopkast een digitale teller om de gescoorde punten te vermelden, de meeste speelautomaten van nu hebben een digitaal scherm waarop behalve de tellingen ook allerlei opdrachten te zien zijn waarbij je punten kunt verdienen. “Voorheen moest je geld inwerpen en moest er kansspelbelasting betaald worden. Daardoor verdwenen ze uit het straatbeeld. Je mag ze nu niet meer op inworp hebben staan. “Het spelen leeft weer heel erg maar bleef lang onder de radar. Je moest geld inwerpen en kon er geen geld mee verdienen. Wij hebben de geldinworp uitgeschakeld en voor 20 euro per maand kun je om de andere donderdagavond komen spelen in een pinballcompetitie, alleen of met een groepje.” Rop en Michiel hebben nu diverse flipperkasten, die ze niet alleen in hun zaak gebruiken. Rop: “We verhuren de kasten ook als bedrijven of particulieren een leuke avond, weekend of zelfs maand willen.” Zelfs de kapper van Michiel is zo enthousiast geworden dat zijn kapsalon heeft aangeboden een toernooi op te zetten in de salon. Maar de service gaat verder: je kunt je eigen flipperkast laten ontwerpen, er is sprake van onderhoud en men kan afspraken maken over aankoopbegeleiding bij een gebruikte kast.

Behendigheid en geluk

Als groot startevenement van het nieuwe bedrijf The Pinball Club organiseren beide mannen tijdens het weekend van 19 en 20 februari het Eerste Eindhoven Open Pinballtoernooi. “Het evenement voldoet aan de standaard die vereist is. Leden spelen mee voor de wereldranglijst volgens IFPA, de International Flipper Pinball Association en het minimale aantal van zestien deelnemers is voorschrift. Het wordt een geweldige happening waarbij je bij iedereen de lol van het flipperen zult zien”, aldus Michiel. Rop vertrekt intussen naar Eersel en Michiel geeft antwoord op de vraag waaróm mensen graag flipperen. “Het spel is onvoorspelbaar, dat maakt het interessant. Het is super als het je lukt om de meeste punten te behalen door de bal zo lang mogelijk in het spel te houden en de adviezen en opdrachten op het scherm zo goed mogelijk op te volgen. Met een multiball krijg je de kans om zelfs met drie ballen tegelijkertijd te spelen. Als je een goede controle hebt over de twee flippers, kom je ’n heel eind.” Dat er veel mogelijk is, laat de handleiding van flipperkast AC/DC wel zien: die beslaat maar liefst 998 pagina’s. Zo kun je bij de AC/DC-kast tegelijkertijd ook genieten van de bijbehorende muziek, want in de kast zit een complete jukebox met de songs van die groep.”

Potje spelen

Graag demonstreert Michiel de werking. Hij kiest voor de kast ‘Deadpool’, waarbij je volgens het PinGolf-format een sticker als geoefende speler minimaal 80 miljoen punten zou moeten kunnen halen. Onder een stevige glasplaat staan allerlei figuren, zitten obstakels, lopen glijbanen (ramps) en staan teksten als ‘shoot here’, en ‘light it up’ en ‘fancy meeting you here’. Hij trekt aan een staafje dat in vaktaal de plunger heet, en de bal schiet omhoog, loopt in pijlsnel tempo kriskras door de kast en terwijl allerlei lampjes oplichten, bots de bal hier en daar tegen een obstakel, wat punten oplevert.

Michiel houdt zijn wijsvingers links en rechts op een knop waarmee hij controle heeft op de twee beweegbare balkjes onderin: de flippers. “Ik kijk niet te veel op het scherm, want dan kan ik de bal niet meer zo goed volgen”, zegt hij en ‘floep’, daar valt de bal in een kuiltje. De teller loopt. ’Extra ball is lit’ is te lezen op de monitor en inderdaad komt er een tweede bal. Behendig scoort de gastheer de nodige punten bijeen.

Duwen en schudden

“De naam Pinball komt eigenlijk uit de tijd dat er alleen maar spijkers (pins) in de kast stonden, waar de bal tegenaan botste”, zegt hij en timmert intussen enkele malen losjes op de glasplaat om de bal te beïnvloeden. “Dat is toegestaan, zelfs het ‘nudgen’ van de kast (duwen en schudden) is geoorloofd en belangrijk”, zegt Michiel, die je correspondent de eer geeft om zijn allereerste pinballervaring op te doen.

De oude en nieuwe garde flipperkasten hebben een enorme aantrekkingskracht, vooral onder de jeugd, en hoofdzakelijk vanaf 35 jaar, weet Rop te vertellen. “Dat heb je kunnen zien toen we bij het Vogelverschrikkersfestival in Valkenswaard stonden. Nog even over het toernooi: het mooie is: minder goede spelers krijgen óók kans om volwaardig mee te doen.” Ze maken evenveel kans op deelname aan de finales als ervaren spelers. Dat het de heren niet om het geld te doen is maar om de gezelligheid, blijkt uit het feit dat winnaars geen geld krijgen, maar gratis een weekend een flipperkast naar keuze thuis krijgen. “Je ziet dan dat kinderen, buren en vrienden de kast niet onaangeroerd kunnen laten staan.”

Het 2-daagse pinballtoernooi kost eveneens 20 euro, vindt plaats in de hal op Sectie C en inschrijven is nog mogelijk via de website thepinballclub.com of via een mail aan info@thepinballclub.com. Bellen kan naar 0654797419.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug