Luister
muziek
21 maart 2022 - 12:41
Deel dit artikel:

'In Valkenswaard delen 3122 inwoners één openbaar toilet'

Gemeente Landerd is de 'toiletvriendelijkste' gemeente van de provincie Noord-Brabant, gevolgd door gemeente Vught en Roosendaal die een gezamenlijke tweede positie delen. Gemeente Valkenswaard scoort een stuk slechter, blijkt uit onderzoek van HogeNood. Er is slechts één toilet per 3122 inwoners.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

In de koplopergemeente (Landerd) delen 1054 inwoners gezamenlijk een openbaar toilet. Dat tegenover 5502 inwoners van gemeente Mill en Sint Hubert, een van de minst toiletvriendelijke gemeenten van de provincie. Gemeenten Waalre en Laarbeek hebben geen toiletten en staan helemaal onderaan. Dit blijkt uit onderzoek van HogeNood, de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 10.000 toiletten. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stellen zij jaarlijks de landelijke ranglijst van toiletvriendelijkste tot minst toiletvriendelijke gemeente van Nederland samen.

Toilet tekort: een maatschappelijk probleem

"Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit", vertelt Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Het aantal personen dat aangeeft ongemak te ondervinden aan het toilet te kort maakt dit tot een maatschappelijk probleem.

CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: "Naar schatting blijft in elke gemeente één op de twintig inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes'. Die mensen raken hierdoor in een isolement. Doel van het VN-Verdrag Handicap is dat iedereen, ongeacht handicap of chronische aandoening, kan deelnemen aan de samenleving, dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteraden kunnen een zet in de goede richting geven.”

Aantal inwoners per openbaar en opengesteld toilet

Om een duidelijk beeld te geven van de ernst van het probleem heeft HogeNood onderzoek gedaan naar de hoeveelheid personen die binnen de gemeente één openbaar of opengesteld toilet moeten delen. Hierin zijn alleen inwoners meegenomen. "Toeristen die de gemeenten bezoeken zijn nog niet eens meegeteld", vertelt Bastiaan Meindersma – ontwikkelaar van het HogeNood platform.

Gemeente Valkenswaard

Uit het onderzoek komen ook de cijfers van gemeente Valkenswaard naar boven. Zo zien we dat onze gemeente op plek 41 van de 61 staat van de provinciale lijst. Daarnaast staat het op plek 272 van alle Nederlandse gemeenten. Niet heel goed dus. Gemeente Valkenswaard scoort 348 punten op de landelijke ranglijst, waar maximaal 1000 punten te halen zijn.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie