Luister
Live
21 juli 2022 - 09:09
Deel dit artikel:

Onttrekkingsverbod in onze regio uitgebreid

Omdat er de afgelopen dagen weinig regen viel en de temperatuur oploopt, breidt Waterschap De Dommel opnieuw het onttrekkingsverbod oppervlaktewater uit. Dit is nodig om planten en dieren in en rond het water te beschermen.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs

De waterstand van beken en sloten zakt snel. Vanaf zaterdag 16 juli 2022 is het in Midden-Brabant bijna overal verboden om water op te pompen uit beken en sloten. Uitzonderingen zijn de Dommel tussen Den Bosch en het Wilhelminakanaal én de Zandleij.

Na wat flinke buien in juni valt er opnieuw langere tijd geen regen. Tegelijkertijd is er meer verdamping door de hogere temperaturen. De waterstand in de beken en sloten daalt snel. Er is steeds minder stroming en zuurstof in het water. Om te voorkomen dat dit nog sneller terugloopt, is uitbreiding van het onttrekkingsverbod nodig. Met het verbod willen we planten en dieren in en om het water beschermen.

Slechts enkele beken uitgezonderd

Per 16 juli geldt het verbod voor bijna het hele beheergebied van Waterschap De Dommel. Het gebied rondom Udenhout en het gebied tussen Best en Vught zijn nu toegevoegd. Uitzonderingen op het verbod zijn de Dommel tussen Den Bosch en het Wilhelminakanaal én de Zandleij. Ook uit alle zijsloten en wateren, zoals visvijvers en vennen mag geen water worden opgepompt.

Voor iedereen

Bij een onttrekkingsverbod mag je geen sloot- of beekwater gebruiken voor bijvoorbeeld beregening, sproeien van tuinen en plantsoenen. Het laten drinken van vee en het blussen van brand met oppervlaktewater mag wel. Waterschap De Dommel controleert buiten in het veld op naleving van het verbod.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug