Luister
muziek
14 september 2022 - 15:37
Deel dit artikel:

Oogstfeest en sappersdag in Bergeijk ook voor Valkenswaardenaren een feestje

De vrijwilligers van Natuurtuin ’t Loo en de Velttuin in Valkenswaard hebben het hele jaar hard gewerkt in beide tuinen en er is van alles geoogst. Ze zijn al de hele zomer bezig om allerlei lekkers te maken. Zo hebben ze jam, likeur, honing, appelsap, bouillonpasta en siroopjes. Er zijn ook enkele plantjes uit eigen tuinen voor de verkoop. Daarnaast is er koffie en thee met iets lekkers of een kom soep.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

"Wat hebben wij en alle planten kunnen genieten van de warmte deze zomer", zeggen Douwe Hibma en Mitchke Leemans. "Het was wel erg droog, maar hopelijk regent het de komende tijd nog, zodat we lekkere sappige appeltjes en ander fruit kunnen plukken. We zijn heel blij dat de Sappers de laatste zondag van september weer naar de Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk komen om sap te persen van al dat fruit. Zo kun je ook in de winter nog heel lang genieten van lekker en puur vruchtensap." Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse Oogstfeest op zondag 25 september.

Bedrijfjes

Heb je zelf een overvloed aan appels, peren of ander fruit en groente? Dan kun je dat deze dag laten persen door De Sappers die bij hen op bezoek zijn. Een heel leuk bedrijfje met de eerste mobiele vacuümpers van Nederland, waardoor je nog lekkerder sap krijgt. Kijk maar eens op hun site www.desappers.nl, waar je je ook kunt aanmelden.

Om je eigen sap te kunnen laten persen heb je minimaal 75 kilogram fruit nodig. Meestal worden er appels en peren gebruikt, maar ook van stoofperen, bessen, druiven, kersen (ontpit), wortels, bietjes kun je lekker en speciaal sap maken. Er is van alles mogelijk, neem vooral even contact op met De Sappers, zij hebben veel ervaring met lekkere mengsels en geven je graag advies. Alles wordt verpakt in een saptap van 5 liter of 3 liter.

Happy hour

Misschien kun je geen 75 kilo fruit verzamelen van je eigen boom. Tijdens Happy Hour van 14.00 tot 15.00 uur kun je toch meedoen als je minimaal 10 kilo meeneemt. Je oogst wordt dan samen met het fruit van andere inschrijvers geperst (dus wel even aanmelden van tevoren).

Natuurtuin bekijken

Naast een bezoekje aan de appelpers, het is echt prachtig om te zien hoe deze werkt, kun je ook een rondwandeling maken door de Natuurtuin. Er staan nog veel bloemen in bloei en de bijen zijn nog druk. Op het terras kun je genieten van allerlei lekkers, gemaakt door de kookgroep.

Waar: Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4 in Bergeijk
Wanneer: 25 september
Oogstfeest: van 12.00 tot 17.00 uur
Appelpersen: ongeveer  09.00 tot 17.00 uur
Happy hour: 14.00 tot 15.00 uur (wel aanmelden)
Aanmelden en info appelpers: www.desappers.nl
Overige info
: info@natuurtuin.org

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie