Luister
muziek
16 januari 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Nieuwe fase van werk aan natuur bij Achelse Kluis, om zo planten en dieren te beschermen

Bij de natuur rondom de Achelse Kluis gaan de werkzaamheden een nieuwe fase in. Waterschap De Dommel gaat hier namelijk het beekdal van de Tongelreep opnieuw inrichten.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - TheJansenJournal
Advertentie

Dit gebeurt samen met de omgeving, provincie Noord-Brabant en andere organisaties. Het water wordt meer natuurlijk ingericht zodat stikstofgevoelige natuur bewaard blijft. Beschermde planten en dieren hebben zo meer aan het van oorsprong natte beekdal en moerassen- en vennengebied. Dit lukt door het water vast te houden én de beek en natuur meer de ruimte te geven. Zo kan het gebied beter tegen droge en natte tijden en een veranderend klimaat, legt het waterschap uit.

Zandsuppletie

Waterschap De Dommel heeft aannemer Ploegam BV uit Oss gekozen om de werkzaamheden voor fase 2A (bij de Achelse Kluis) uit te voeren. De aannemer is al begonnen met het plaatsen van rijplaten. Ook rijden zij zand naar de Tongelreep om die later in de beek te kunnen brengen. "We noemen dit zandsuppletie", vertelt het waterschap. "De stroming van de beek verspreidt dit zand. Het zorgt voor meer ondiepe delen in de hele beek. Het gebied kan zo natter worden, waardoor de kwetsbare natuur beter beschermd blijft."

Zandvang bij de Abdijweg

De aannemer gaat ook aan de gang met het dempen van een sloot en een zandvang bij de Abdijweg. "Deze hebben we niet meer nodig. Een zandvang is een verbreding in de beek. Daar staat meestal het water stil waardoor het zand naar de bodem zinkt. We willen dat de Tongelreep ondieper wordt en op een natuurlijke wijze zand gaat verspreiden."

Later dit jaar willen ze dit deel langs de Achelse Kluis ook weer laten slingeren door het landschap.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie