Luister
Live
19 januari 2023 - 05:49
Deel dit artikel:

Het water staat hoog in onze regio: 'Noodpompen geplaatst'

Wat is er veel regen gevallen de afgelopen dagen. Het ziet er overal vol en nat uit. "We zetten de stuwen zo hoog mogelijk. Zo houden we zoveel mogelijk water vast", zegt waterschap De Dommel. "Het water kan de bodem inzakken en vult zo het grondwater aan. Daar waar het water hoog dreigt te komen, laten we het wel wegstromen. Want ons motto is: vasthouden daar waar het kan en afvoeren waar het moet."

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs

De waterschappen hebben de situatie op grote lijnen nog steeds onder controle. Enkele gemalen konden de aanvoer van al dat water niet verwerken. "Daar hebben we noodpompen geplaatst. Het is dan ook nog steeds een situatie die één tot enkele keren per jaar kan voorkomen. Over het algemeen geeft dit dan ook geen problemen in ons gebied."

Wat gaat er deze week nog aan regen vallen?

Ze verwachten deze week niet veel regen meer. Het waterpeil zal op sommige plekken nog stijgen maar daarna neemt het af .

Hoe zit het met de Maas?

Waterschap De Dommel voert het water af via de rivier de Dommel. Die komt samen met rivier de Aa uit in de Dieze in Den Bosch. De spuisluis Crèvecoeur regelt het waterpeil in de Dieze en voert het water af naar de Maas.

Op zondag 15 januari heeft de waterafvoer in de Maas in Zuid-Limburg een piek bereikt van 1.300 m3/s. Het heeft de statuscode geel gekregen. De grens is namelijk 1.250 m3/s. "We verwachten deze week nog een tweede piek van 1.500 m3/s. Dit valt binnen normale omstandigheden, die een paar keer per jaar kunnen voorkomen." De eerste piek zal morgen of overmorgen bij Den Bosch zijn. De tweede piek komt eind deze week. "Wij verwachten dat we ons water gewoon kunnen blijven afvoeren."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug