Luister
Live
22 januari 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Waarschijnlijk allerlaatste gospelconcert in Achelse Kluis: 'Lekker zingen en swingen'

Zondag 23 april vindt in de Achelse Kluis een gospelconcert plaats. Deze bijzondere gebeurtenis maakt deel uit van de cyclus die Sjannie Hulsman-Louwers organiseert in de abdij aan De Kluis 1 in Hamont-Achel.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Het zou een zonnige middag moeten zijn, maar de zonnestralen blijven achter de wolken. Desondanks lopen wandelaars rond bij de Achelse Kluis en bekijken de steigers die bij de hoofdingang zijn gebouwd. Die staan daar vanwege restauratie van het poortgebouw van de abdij. Hier wordt het nieuwe VVV-kantoor voor Hamont-Achel ingericht. Ook in de herberg zitten mensen, al of niet genietend van een trappist. Sjannie Hulsman-Louwers komt binnenlopen. Zij wenst de garçons achter de toog een gelukkig nieuwjaar en komt aan een tafeltje zitten. De koffie wordt gebracht en alle ingrediënten zijn aanwezig om een goed gesprek te hebben over haar volgende project: een gospelconcert.

Geïnspireerd en gemotiveerd

“Na afloop van het Gregoriaanse concert met Schola Gregoriano Cantabo, in samenwerking met Jo Hermans en Bart Wuilmus; en Wishiful Singing alsook Excorde en de Schola Cantorum beiden uit Achel in 2021, kwamen meerdere personen naar me toe. Omdat ze het zo fijn vonden dat er weer muziek was in de abdijkerk. Een mooie activiteit voor de regio. 'Echt iets voor ons, de lokale bevolking', zeiden ze. Er waren die middag ruim zeventig toehoorders, ondanks de coronatijd”, vertelt Sjannie.

Ze raakt geïnspireerd en gemotiveerd om een volgende gebeurtenis op touw te zetten. Ze denkt onmiddellijk aan een gospelkoor dat ze eens heeft zien optreden in Düsseldorf en wil graag een gelijkwaardig Belgisch ensemble uitnodigen. Sjannie krijgt contact met het koor en er wordt een concert gepland in 'de Kluis' in oktober 2022. Helaas kan deze datum geen doorgang vinden vanwege de start van de verbouwingen in de abdij, maar 23 april 2023 is het wél mogelijk.

'Gewoon lekker zingen en swingen'

Sjannie: “We zijn heel blij met het gospelkoor The Day by Day Gospel Singers, met leden uit België en Nederland (gospelkoor.be). De zeven ervaren gospelzangers delen hun passie voor pure gospel, in hun wijnrode robes.” Op de website Eventbrite valt te lezen dat ze onder meer de bekende nummers Joyful Joyful, Oh Happy Day en You Raise Me Up ten gehore zullen brengen. De aanstekelijke zang nodigt direct uit om mee te klappen, zingen en swingen. “Daar houden we rekening mee en degene die wil kan echt meedoen met de vrolijke en lichte muziek. Ook kinderen zijn uitgenodigd om mee te doen als ze dat graag willen. Gewoon lekker zingen en swingen. Hoe mooi kan het zijn om na een fikse voorjaarswandeling om 17.00 uur aan te sluiten voor luchtige koormuziek. Kom erbij”, aldus Sjannie.

Tickets kopen

Sjannie legt haar hele ziel en zaligheid in de organisatie van dit concert, wat voor haar vermoedelijk haar laatste project zal zijn in en rondom de Cisterciënzer abdij. “Er is me alles aan gelegen dat het allemaal soepel verloopt”, aldus de organisatrice, die een aantrekkelijke entreeprijs heeft weten te bepalen. “Via de website Eventbrite.nl onder de titel 'Achelse Kluis’ Gospel concert' kun je kaarten bestellen à 17,50 euro. In de abdijwinkel van de Achelse Kluis zijn de toegangskaarten 15 euro per stuk. Kaarten zijn verkrijgbaar uiterlijk tot en met zaterdag 22 april."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug