Luister
muziek
22 maart 2023 - 06:03
Deel dit artikel:

Weetje: 10,6 procent van inwoners van Valkenswaard is gescheiden

In 2022 was 1 op de 11 Brabanders (15 jaar of ouder) gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. We werpen in dit artikel uiteraard ook een blik op gemeente Valkenswaard.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

In Helmond wonen veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Boekel. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In Noord-Brabant waren vorig jaar 1 op de 11 volwassenen gescheiden: 9,1 procent van de inwoners om precies te zijn. Dit is een lager percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,3 procent. Noord-Brabant scoorde hiermee het laagst van de zuidelijke provincies.

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

In Helmond meeste gescheiden inwoners

Helmond is koploper van de provincie: het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Helmond is 11 procent van de volwassenen gescheiden. De top 5 Brabantse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  1. Helmond (11 procent van de inwoners is gescheiden)
  2. Bergen op Zoom (10,9 procent van de inwoners is gescheiden)
  3. Valkenswaard (10,6 procent van de inwoners is gescheiden)
  4. Roosendaal (10,5 procent van de inwoners is gescheiden)
  5. Oosterhout (10,4 procent van de inwoners is gescheiden)

Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Boekel: hier heeft 'maar' 6,3 procent van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.

Cranendonck op plek 208

Van alle gemeenten in Nederland (dat zijn er 346), staat gemeente Valkenswaard op plek 53, kijkend naar het percentage van gescheiden inwoners. Volgens het onderzoek van CBS is namelijk 10,56 procent van de Valkenswaardenaren - die 15 jaar of ouder zijn - gescheiden. Het gaat hierbij dan om 2858 personen die gescheiden zijn.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie