Luister
muziek
8 januari 2022 - 05:58
Deel dit artikel:

Mart uit Valkenswaard heeft weg gevonden in de muziek: 'Ik loop een creatief proces door'

De 21-jarige Mart Nabben uit Valkenswaard volgt een opleiding aan het Rock City Institute in Eindhoven. Hij is al ongeveer anderhalf jaar aan de gang. Dit is precies de helft van drie jaar studietijd. Mart voelt zich daar als een vis in het water. Iedere dag gaat hij fluitend naar school met de gitaar op zijn rug. Hij heeft echt zijn weg gevonden in de muziek.

valkenswaard24
  / Ellen Poppeliers
  • Beeld - Ellen Poppeliers
Advertentie

Het is maandagmiddag, ongeveer 16.00 uur. Mart is nog niet zo heel lang uit school. Samen met zijn moeder Maike is hij in de keuken en maakt een lekker kopje thee met honing klaar. Hun bordercollie Tibbe wil graag de aandacht. Ze blaft een paar keer en kruipt dan onder de grote tafel.

Eenheid docenten en leerlingen

Mart start zijn verhaal. “Het is heel anders op deze school, want je bent continue bezig met muziek en informatie. Dat is wat je doet om er uiteindelijk van te kunnen leven. In plaats van dat je bezig bent bijvoorbeeld: oh jé, ik moet veel doen voor Engels. Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar het is nu anders.” Op andere scholen was het voor deze talentvolle jongen al te snel te saai. Zet hem daarom niet in een bepaald keurslijf, maar geef hem meer gelegenheid en de creativiteit stroomt vanzelf. Dit bewijst, nu hij op het Rock City Institute zit. “Hier hangt ook een andere sfeer”, zegt Mart. "Bovendien is het kleinschalig. De docenten en leerlingen bij elkaar is simpelweg eenheid. Iedereen ziet elkaar als gelijke. Heel bijzonder, want docenten daar heb je gewoon naar te luisteren."

Uitbreiden van instrumenten

Behalve het spelen van gitaar dat zijn passie is, wil Mart de instrumenten in de toekomst graag uitbreiden. Zo denkt hij aan zingen, drummen en bas. Piano is ook behoorlijk handig. “Dus als ik daarmee bezig ben, ben ik ook in mijn element en kan ik nummers bedenken om te schrijven en dan begrijp ik de rest ook veel beter”, legt hij uit. Het is allemaal eigen compositie. Zijn favoriete muziekgenre is breed: funk en reggae oefent hij graag uit op zijn gitaar. Maar ook pop en psychische sfeermuziek kan hij waarderen.

Beroepspraktijk vorming

“Als je zo’n dag op school zit, loop je een creatief proces door”, zo vertelt Mart. “Als je een moment heel even niets hebt, ga je bijvoorbeeld naar buiten om een luchtje te scheppen. Maar het is allemaal leuk, ontspannend en gezellig. Wanneer je dan weer aan de gang bent met de muziek, loopt er wel eens een docent binnen die hier en daar wat tips geeft, zodat je weer verder kunt.”

De leerlingen krijgen allemaal een tijdslimiet om zich te kunnen voorbereiden voor een show. Daar moeten ze naar toewerken. Voor het eindexamen wordt hiervoor nog meer tussenruimte geboden

Het is al snel duidelijk dat niets uitvoeren uit den boze is. “Dat wil ik ook niet”, zegt Mart hoofdschuddend. Naast dit alles krijgen de leerlingen nog beroepspraktijk vorming. Dit is nodig om ervaring op te doen. Het zijn veel stages door elkaar, die je uiteindelijk wel allemaal goed moet afronden.

Vaste band

Op school hebben ze opdrachtgroepjes, genaamd: Band Skyls. Er wordt van de leerlingen verwacht dat ze werken vanuit bepaalde specificaties. “Dat is best een uitdaging”, vindt Mart. Maar het is bedoeld dat ze binnen de kaders moeten werken. Mart streeft naar een vaste groep. Hij is er al bijna in geslaagd om die band op te richten. En niet te vergeten het maken van de songs. Hier moeten ze nog over brainstormen hoe ze dat gaan aanpakken. De mensen heeft hij inmiddels al bij elkaar.

Wanneer deze opleiding is afgerond, wil Mart doorstuderen en connecties opbouwen. Daarnaast wil hij graag groepslessen geven. Nog veel werk aan de winkel. Maar Mart heeft genoeg hartstocht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie