Luister
Live
21 juni 2022 - 12:37
Deel dit artikel:

Valkenswaardse schrijver Bernice Dings spreekt in Eindhoven: 'Geef ruimte aan rouw'

Valkenswaardse schrijver en dichter Bernice Dings spreekt en draagt voor tijdens Themacafé over rouw in Eindhoven. Maandagavond 27 juni vanaf 19.30 uur staat de deur van boekhandel De Fakkel aan de Schootsestraat open voor belangstellenden rondom dit thema. Vier gastsprekers praten over rouwverwerking in de brede zin van het woord.

valkenswaard24
  / Redactie

Want ‘rouwen’ heeft niet alleen met overlijden van een geliefde te maken. Ook het afscheid nemen van een kinderwens, baan, of bijvoorbeeld van familie en vrienden vanwege emigratie kennen een vorm van rouwverwerking. Hoe ga je daar op een creatieve manier mee om en wat betekent het voor de naasten? Wat kun je doen en wat is bijvoorbeeld niet handig?

Ervaringsdeskundige en rouwcounselor Moniek Venhuizen vertelt: “iedere rouwende heeft zijn of haar eigen ‘allergie’. Ik zie het vaak in de praktijk en heb het zelf ook ondervonden. Goedbedoelde opmerkingen als ‘je moet het een plekje geven’, helpen niet. Ben er gewoon.” Els van der Veen, van Adieu uitvaartzorg, vult Moniek aan: “oprechte belangstelling, dat stukje meer, je ‘zijn’ en je manier van doen, maken het verschil. Persoonlijke aandacht.” In haar werk krijgt Els wel met enige tijdsdruk te maken, om het afscheid goed door te spreken met alle betrokkenen. Maar ze heeft ook oog voor de nazorg en verwijst door als er meer hulp nodig is.

Diverse benaderingen

“Je hoeft namelijk niet alles in één keer te verwerken. Nabestaanden moeten verder zonder die ene”, zegt Els. “Samen zoeken we naar wat kan.” Initiator van deze thema-avond is Jennifer Bakermans van Atelier Agape: “Rouwen is work in progress. Zoals je een ‘liefdestaal’ hebt, heb je ook een ‘rouwtaal’. Met een boodschap van hoop. Er zijn ook culturele verschillen. In bijvoorbeeld de Indonesische cultuur gaan ze er heel anders mee om dan in Nederland.” Jennifer coacht met creatieve werkvormen en Bijbelse waarden. Ook de anderen geven in hun werk aandacht aan hoe geloven een plek kan hebben in rouwverwerking.

Vele gezichten van rouw

Rouwen is een werkwoord. En ook al staat gevoelsmatig je wereld stil, de werkelijkheid doet dat niet. Het dagelijks leven gaat gewoon door. Dat ondervond ook Bernice Dings. Zij maakte in een zeer korte periode mee dat rouwen vele gezichten kent. Ze heeft daarover enkele boekjes geschreven, waaronder onlangs een dichtbundel, waaruit ze op de thema-avond zal voordragen. Bernice onderschrijft het belang van creatieve verwerking: “je hoofd, hart en handen gebruiken om uiting te geven wat er in je omgaat. Want impressie zonder expressie leidt tot depressie. Doe er iets mee. Geef er ruimte aan.”

Datum en tijd: maandag 27 juni vanaf 19.30 uur
Locatie: De Fakkel, Schootsestraat 134, Eindhoven
Graag aanmelden via info@defakkeleindhoven.nl in verband met aantal stoelen en koffie of thee

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug