Luister
Live
29 juni 2022 - 10:16
Deel dit artikel:

Zéér zeldzaam broedgeval van opvallende vogel in het Leenderbos

In juni is door boswachters van Staatsbosbeheer het nest van een hop ontdekt in het Leenderbos. De hop is een zeldzame vogel in Nederland en broedgevallen zijn zeer zeldzaam. Het is het vijfde broedgeval sinds 1974 in Nederland.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Staatsbosbeheer

Boswachter Erik Schram: "De aanwezigheid van het broedpaar hebben we stil gehouden om verstoring te voorkomen. Nu de jongen zijn uitgevlogen kunnen we dit nieuws delen."

Opvallende vogel

De hop is een opvallende vogel met een grote lichtbruine kuif, zwart-witte vleugels en zwarte lange snavel. De opvallende vogel is veelal op de grond te vinden waar gezocht wordt naar krekels, wormen, slakken, rupsen en dergelijke. De vogels hebben open landschap nodig met heide en schrale graslanden, afgewisseld met bos.

Geen toeval

Dat de hop het Leenderbos heeft uitgezocht als broedlocatie is niet toevallig. "Er zijn vogelakkers aangelegd en de variatie van landschap in het Leenderbos is groot, wat aantrekkelijk is voor vele diersoorten", vertelt Schram. Vorig jaar broedde er een paartje succesvol op De Plateaux-Hageven net over de grens in België.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug