Luister
Live
28 juli 2022 - 12:33
Deel dit artikel:

Aanleg tunnel onder A2/N2 voor betere bereikbaarheid Eindhoven Noordwest

De gemeente Eindhoven legt een tunnel aan onder de A2/N2, ter hoogte van bedrijventerrein GDC Eindhoven-Acht. Deze onderdoorgang is nodig voor een betere doorstroming van het verkeer op de A2/N2 en de wegen die daarop aansluiten én voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen in Eindhoven Noordwest.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview

Vanwege de werkzaamheden is er tussen 28 juli en 22 augustus een aangepaste verkeerssituatie tussen knooppunt Batadorp en Leenderheide en zijn in beide richtingen minder rijstroken beschikbaar. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd. Dit kan in drukke periodes oplopen tot 60 minuten.

"We staan als Eindhoven en de Brainport-regio de komende jaren voor een enorme schaalsprong. Onze economie groeit hard en veel mensen willen hier wonen, werken en studeren. Eindhoven Noordwest, met de Brainport Industries Campus, is zo’n locatie die zich de komende jaren nog verder gaat ontwikkelen op het gebied van werk en onderwijs. Een goede bereikbaarheid van dit gebied en de stad is daarbij essentieel”, aldus wethouder Stijn Steenbakkers (Gebiedsontwikkeling Noordwest, Brainport en Economie). “Dat doen we onder andere door het uitbreiden van het wegennet en de aanleg van de tunnel onder de A2/N2. De werkzaamheden brengen nu overlast met zich mee, maar uiteindelijk zorgt dit voor een betere bereikbaarheid, snellere doorstroom en verkleint het de kans op files.”

Bereikbaarheid

De nieuwe onderdoorgang verbindt de Dirk Noordhoflaan met de rotonde aan de Mispelhoefstraat. Daardoor kan het verkeer beter doorstromen en verbetert de bereikbaarheid van onder andere Eindhoven Airport, Brainport Industries Campus (BIC), Westfields en Flight Forum aan de westzijde én het Goederen Distributie Centrum (GDC) Eindhoven-Acht aan de oostzijde. Ook vermindert de onderdoorgang de kans op files op de A2/N2 en de wegen die daarop aansluiten. Tot slot ontstaat een betere verbinding met de op- en afritten van de A58 in Best. De tunnel is uiterlijk in 2023 gereed.

Innovatief bouwen

De werkzaamheden aan de tunnel zijn al gestart, maar dat gaf tot nu toe geen overlast voor het verkeer. Ton van Oosterhout, directeur bij Strukton Civiel: “Al in een vroeg stadium van dit project is de samenwerking tussen gemeente Eindhoven en Strukton Civiel gestart in een bouwteam. Voorafgaand aan de realisatie hebben we samen de volledige ontwerpfase doorlopen. We hebben stakeholders betrokken bij het project en vanuit beide partijen kennis en kunde ingebracht. Dit heeft geleid tot de beste oplossingen. Een slimme bouwmethode van de tunnel en een vakkundig verkeersmanagementsysteem zorgen nu tijdens de bouw voor minder hinder voor de weggebruikers.”

Strukton Civiel heeft de tunneldelen gebouwd op een werkterrein naast de Randweg Eindhoven. Deze worden de aankomende weken in twee fasen onder de snelweg gereden. Tijdens deze werkzaamheden blijft de helft van de 15 rijstroken open voor tweerichtingsverkeer. De gedeeltelijke afsluiting van de A2/N2 duurt slechts drie weken, veel korter dan met andere bouwmethodes het geval zou zijn.

Verkeershinder

Tussen 28 juli en 22 augustus moet doorgaand en bestemmingsverkeer rekening houden met flinke verkeershinder. Op 28 juli in de avond starten de voorbereidingen op de A2/N2 voor het plaatsen van de tunnel. De A2 en N2 blijven beide open, maar met een beperkt aantal rijstroken. Ook worden de rijstroken versmald en wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 70 km/uur. Verkeer vanuit Den Bosch en Nijmegen kan vanaf knooppunt Batadorp geen gebruik maken van de N2, en dus ook niet van de afritten 29 t/m 32. De toerit Eindhoven Airport naar de A2 richting Den Bosch, Nijmegen en Tilburg is de hele periode afgesloten. Ook is de Dirk Noordhoflaan afgesloten tussen de Oirschotsedijk en de Spottersweg. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid. Ook verkeer van en naar Eindhoven Airport moet rekening houden met omleidingen. Weggebruikers worden geadviseerd om de actuele reisinformatie in de gaten te houden via de website van Rijkswaterstaat.

Reizen met de trein

Treinreizigers moeten ook rekening houden met extra reistijd. Tijdens de realisatie van de onderdoorgang onder de A2/N2 wordt er tussen Utrecht en Eindhoven op twee trajecten aan het spoor gewerkt. Tussen 14 juli en 6 augustus rijden er geen treinen tussen Culemborg en Geldermalsen. Van 9 tot 26 augustus rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch/Tilburg. Voor de treinreizigers wordt vervangend busvervoer ingezet.

Hinder beperken

Er worden verschillende maatregelen genomen om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Hierover is intensief overleg gevoerd met onder andere de omliggende gemeenten en hulpdiensten. Weggebruikers worden vroegtijdig gewaarschuwd over de afsluitingen, omleidingsroutes en mogelijke alternatieve manieren van reizen. Dat gebeurt ter plaatse, en onder andere op de website van de gemeente Eindhoven, Rijkswaterstaat en de website vanAnaarBeter. Daarnaast zetten we social media in en zijn belangrijke doelgroepen geïnformeerd, zoals bijvoorbeeld de (internationale) transportbranche.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug