Luister
muziek
21 Maart 2022 06:00
Deel dit artikel:

Rommelmarkt van Geenhoven: 'We sparen voor nieuwe waterpomp in de moestuin'

Boeken, porselein, planten, kleren, glas en noem maar op. Het is allemaal te koop op de rommelmarkt van Wijkcommissie Geenhoven op zondagmiddag bij het Rode Kruisgebouw. Bij een gemoedelijke sfeer worden ook kerstspullen, apparaten, gereedschap en meubels verhandeld.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is een beetje koud, maar verschillende handelaars staan buiten op de voormalige speelplaats bij hun tweedehands spullen, in de hoop vanmiddag ‘los’ te komen. Een tiental belangstellenden loopt rond, pakt af en toe iets beet en loopt dan weer door. “Ons moeder is vorige week zaterdag verhuisd, en daar komt dit gasfornuis vandaan. Ze heeft er tot dan toe gewoon op gekookt”, weet een verkoopster uit de wijk. “Met elektrische ontsteking. De opbrengst is voor de jongens hun spaarpot.” Maar het toestel gaat nog niet van de hand. “Deze fototoestellen zijn van mijn ex-schoonvader. Daar had ik het niet zo hoog mee, dus die mogen voor een prikkie weg.” Achter een andere tafel staat een jongere dame te blauwbekken. “Ge moet er wa veur over hebben, hè?” zegt ze.

Wijkondersteuner

Binnen in het gebouw staan ook allerlei spullen uitgestald voor de verkoop. Eén van de dames achter ’n tafel snoept van een snee peperkoek. Een collega werkt een schaaltje popcorn weg. Een kindje mag uit een doos een pop meenemen. Eén tafel is leeg, maar daarachter zitten dames van de organisatie. Ernaast staat Karin Janssen. “Van de rommelmarkt weet ik niet zo veel van, want ik ben hier voor de talentenbank, een burenhulpprogamma, zoals dat in bijna alle buurten georganiseerd wordt. Komt er een hulpvraag binnen, dan zoeken wij een match. Ik ben namelijk wijkondersteuner.” Tineke van Rijn weet iets meer over de markt, al is ze pas voor de eerste keer hierbij betrokken. “Wendy heeft het ook vaker gedaan, vraag die maar.” Wendy: “Deze markt is er al ’n jaar of zes. Je betaalt 12,50 euro tafelhuur. En als je op het einde mee helpt opruimen, krijg je vijf euro borg terug.” Volgens haar komen de meeste verkopers via via hier terecht. Iedereen is welkom. “En de opbrengst van de tafelhuur is voor de wijkcommissie.” Tineke vult aan dat er vandaag binnen veertien tafels staan. “Buiten kost het vijf euro en krijg je geen tafel.”

In het halletje staat ook een tafel met allerlei spullen. De dame uit Veldhoven roept haar assistent erbij voor de foto. Willy komt achter de tafel staan en even later klikt de camera enkele malen. “Ik moet verhuizen en daarom heb ik het allemaal bij hem liggen”, legt de dame uit. Willy uit de Haagstraat verkoopt ook nog fietsen, die buiten staan. Dan springen in een ander zaaltje twee mooie honden rond, een kruising tussen een labrador en een toller retriever. “En deze is een kruising tussen een doedel en een sheltie.” Er staan enkele tafels met producten uit Afrika. “De opbrengst gaat helemaal naar een project in Afrika. Tijdens een vakantie zag ik de armoede in Gambia en ben een project gaan aanpakken. Eerst bananendozen met hulpgoederen toegestuurd, maar nadien heb ik onder de naam Friends for Gambia de zaak wat breder aangepakt”, zo vertelt een enthousiaste Anneke Duits, en ze laat enkele foto’s zien dat ze in een klaslokaal staat.

In de andere hoek van het zaaltje worden onder meer modelautootjes aangeprezen. “Ik zoek een Opel, want met zo’n auto ben ik destijds begonnen”, vertelt een mevrouw. “Ik spaar geen autootjes, maar omdat ik met de B-kadett begon, zou ik graag zo’n model willen. Maar hij zit er niet bij, je moet er tegenaan lopen.”

Kerstspullen en bierglazen

Eenmaal weer buiten lopen er enkele bekenden van de winkel van het Leger des Heils en vertellen over de feestelijke heropening van de winkel. Een jonge gast vertrekt met een groot rek om planten op te plaatsen. “We verkochten al best veel jonge plantjes en hebben nog de tijd tot half drie”, zegt vrijwilligster Riet. Intussen betaalt een dame voor een plant die ze meeneemt, samen met enkele koppelstukken voor de tuinslang. Er hangen allerlei kledingstukken op een rek, en in een stalletje staat glas- en breekwerk. Hier zit Maria, en ook zij snoept van wat popcorn. “We hopen vandaag op voldoende geld voor een nieuwe pomp voor onze moestuin”, zo luidt het, en allerlei mensen snuffelen tussen de kerstspullen en de bierglazen. Een collega-vrijwilligster heeft het ook wat fris, maar houdt de wacht. “Het is af en toe te koud”, zegt Annie. Een bezoekster vraagt hoe het met haar poezen is. “Ik heb er nu maar drie, ooit had ik er zes. Als ik één poes nog ’n week gehad had, was die eenentwintig geworden! Toen ik eens na het schoffelen thuis kwam, bleek ze overleden te zijn in de kamer. Ze heeft het altijd benauwd gehad.”

In een tuinhuisje is het druk bij de boekverkoop. Prijzen vanaf vijftig cent lokken blijkbaar geïnteresseerden naar binnen. Ook hier popcorn. Klanten en verkopers hebben allemaal goede zin op de rommelmarkt. De meeste mensen kennen elkaar en dat doet deugd. Een mooi initiatief van Wijkcommissie Geenhoven, om spullen ’n tweede leven te geven en op die manier een nieuwe waterpomp te kunnen aanschaffen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie