Luister
muziek
13 maart 2024 - 22:17
Deel dit artikel:

Reconstructie Dommelseweg duurt een jaar en gaat van start: dit staat er te gebeuren

In de week van 25 maart is de beurt aan de Dommelseweg voor een forse aanpak in de reconstructie van Dommelen-Zuid. "De vijfde straat waar we aan werken", zegt gemeente Valkenswaard.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen drukker. Om het verkeer goed te laten doorstromen en de leefbaarheid te vergroten, is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. Dommelen-Zuid wordt groener, er is meer ruimte voor de fietser, voetganger en de automobilist moet rustiger rijden.

Aannemer BAM Infra zal naar verwachting in de week van 25 maart 2024 starten met de werkzaamheden aan de Dommelseweg aan de zijde van de watermolen.

In het verlengde van de Bergstraat zal het dubbelzijdige fietspad aan de noordzijde doorlopen over de Dommelseweg richting het centrum van Valkenswaard. Ook is er meer ruimte voor groen. Vanaf de Bergstraat loopt het 30-kilometerzone door tot de kruising met de Nieuwe Waalreseweg. De weg wordt smaller, er komen twee verkeersplateaus en een wegversmalling. Vanaf de Dommel komt het voetpad aan de zuidzijde (buiten bebouwde kom), zodat ook voetgangers op een veilige manier richting het centrum van Valkenswaard kunnen lopen.

Vanaf de Nieuwe Waalreseweg richting de Luikerweg wordt de Dommelseweg een ontsluitingsweg met snelheid van 50 kilometer per uur. Dit gedeelte behoort tot de centrumruit van Valkenswaard. Deze loopt van de Luikerweg, Zuidelijke Randweg, Europalaan, Geenhovensedreef, Nieuwe Waalreseweg en dit gedeelte van de Dommelseweg. De centrumruit is bedoeld om lokaal verkeer rondom het centrum en niet door het centrum te leiden.

Planning en fasering werkzaamheden

De gehele reconstructie duurt naar verwachting één jaar. Om woningen en ondernemers van de Dommelseweg zo goed mogelijk bereikbaar te houden is de planning opgedeeld in fases. Woningen en winkels blijven via loopschotten bereikbaar.

Riolering en afvoerwater

Het gehele riool aan de Dommelseweg wordt vervangen. Er wordt een gescheiden rioolstelsel aangebracht waarbij het vuil- en regenwater apart worden afgevoerd. Doel is om bij hevige neerslag de mogelijke overlast tot een minimum te beperken. Nutsbedrijven
Enexis en Brabantwater vernieuwen hun leidingen aan de Dommelseweg en lopen voor de reconstructie van de aannemer uit. Op deze manier hoeft de weg niet nogmaals opengebroken te worden.

Enexis voert op steeds meer locaties in Valkenswaard onderhoud uit aan verouderde elektriciteitsnetwerken en investeert tevens in grote uitbreidingen. Dit alles om de elektriciteitslevering veilig en betrouwbaar te houden en om te kunnen blijven voldoen aan de steeds maar groter wordende vraag naar elektriciteit. Momenteel worden er in de wijk Kerkakkers stroomkabels aangelegd in de Min. Aalbersestraat, Kardinaal De Jongstraat en de Ch. Ruijs de Beerenbrouckstraat ten behoeve van het uitbreiden van het stroomnetwerk.

Ben je ondernemer?

De gemeente komt graag met je in contact. Heb je vragen over bereikbaarheid, planning of ontwerp dan kun je contact opnemen via verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl. "Wij maken graag een afspraak met je om het in een persoonlijk gesprek te bespreken", zegt de gemeente Valkenswaard.

Busdienst 318

Tijdens de afsluiting van de Dommelseweg, is het voor buslijn 318 vooralsnog niet mogelijk om door Dommelen te rijden via de haltes Dommelseweg, Minister Aalbersstraat, Bergstraat, Brouwerijplein en Westerhovenseweg. De gemeente is nog intensief in overleg met Hermes en de provincie om een oplossing te bereiken. Het nieuws hierover wordt vervolgd. Buslijn 317 rijdt ongewijzigd tot augustus.

Ophalen huisafval

Bij woningen waar de aannemer bezig is kan de vuilniswagen niet komen. Daarom worden bewoners via een brief geïnformeerd waar zij hun kliko aan mogen bieden. Heb je hulp nodig met het verplaatsen van jouw kliko? Dan kun je de aannemer om hulp vragen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie