Luister
muziek
21 augustus 2021 - 21:41
Deel dit artikel:

Politie verdubbelt beloning voor gouden tip in moordzaak Wies Hensen

Voor de gouden tip die leidt naar de dader of daders van het delict rondom Wies Hensen uit Budel was al een flinke beloning beschikbaar. Het Openbaar Ministerie heeft echter besloten om deze beloning te verdubbelen. Haar lichaam werd in 1989 gevonden in Dommelen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Politie
Advertentie

Vandaag werd een doorbraak in de cold case aangekondigd. Er is een belangrijke vondst in de moordzaak. Door verbeterd DNA-onderzoek is er een match gevonden met de mogelijke dader die Hensen in 1989 zou hebben vermoord.

Destijds werd al met de toen beschikbare middelen forensisch onderzoek gedaan op de plaats delict en werden diverse sporen gevonden. Er werden toen onder andere DNA-sporen veiliggesteld. "Door verbeterd DNA-onderzoek hebben we nu echter een DNA-profiel kunnen maken van sporen die we destijds vonden", zegt de politie. "Dit DNA-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn. Die dader is echter nog onbekend. Als we nieuwe verdachten vinden, kunnen we nu hun DNA vergelijken met het gevonden DNA. In het verleden hebben we een aantal mannen gearresteerd. Zij zijn geen verdachten meer. Hun DNA komt ook niet overeen met het gevonden DNA."

Diegene die de politie op het spoor zet van de verdacht(n) maakt nu aanspraak op een beloning van 30.000 euro. Eerder was dat al 15.000 euro. "Het is nooit te laat om te praten", stelt de politie. "Onze aandacht voor de cold case van Wies Hensen zal Nederland, en de omgeving van Budel en Valkenswaard in het bijzonder, de komende periode niet ontgaan. Behalve met de inzet van het Mobiel Media Lab van de politie waar de VR-film te bekijken is, vragen we veelvuldig aandacht voor de zaak in de media, via sociale media en met posters en flyers. Ook verschijnt er rondom de kermis in Budel een vierdelige podcast, waarin onder andere de zus en een nichtje van Wies aan het woord komen. Op de speciale webpagina politie.nl/wieshensen hebben we een dossier geopend dat we steeds actualiseren met nieuwe informatie, foto’s en video’s", aldus de politie.

VR-bril op Budel kermis

In de zoektocht naar de dader of daders zet de politie een uniek middel in dat in Nederland nog niet eerder is toegepast om burgers te betrekken bij een opsporingsonderzoek. De plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, werd zorgvuldig nagebootst en met 360’-fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kun je door een VR-bril deze plek zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek. Deze VR-weergave kunnen mensen bekijken bij het Mobiel Media Lab, een speciaal ingerichte truck van de politie, die dagelijks tijdens de kermisdagen in Budel aan de Poelderstraat te vinden is.

Politie tippen

Het kan zijn dat er mensen zijn die nu al informatie met de politie willen delen. Dat kan natuurlijk altijd en schroom ook niet om dat te doen. Neem dan contact op met het coldcaseteam van Oost-Brabant. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. Je kunt ook anoniem tippen via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Spreek je liever vertrouwelijk met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, bel dan rechtstreeks het speciale nummer voor de coldcase Wies Hensen 040-2056466.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie