Luister
muziek
15 september 2021 - 15:53
Deel dit artikel:

Nieuw licht op moordzaak Wies Hensen: 'We hebben onbekende man gevonden'

De dader in de zaak Wies Hensen liet mogelijk belangrijke sporen achter. Daardoor kon het DNA-profiel van een vermoedelijke dader worden veiliggesteld. Zit de juiste match tussen de ruim 160 tips die inmiddels zijn binnengekomen? Er is een mannelijk DNA-profiel opgesteld door de politie.

valkenswaard24
  / Redactie
Advertentie

Het was onder meer technisch rechercheur Koos van de Griend die in 1989 op de plaats delict in Dommelen sporen veiligstelde van het lichaam en kleding van Wies Hensen. Ruim dertig jaar later is zijn werk nog van groot belang. Aan de hand van die sporen is een DNA-profiel samengesteld en is de kans groot dat die van de dader is. Het coldcaseteam zoekt naar een match.

Karin Vos, forensisch coördinator, vertelt in een podcast van de politie: "We hebben mooie resultaten geboekt." Daarmee doelt ze onder meer op de tips die binnen zijn gekomen. "In 2019 zijn de sporen die we toen verzameld hebben opnieuw naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) gegaan. Daar hebben we een resultaat van. Uit die sporen komt natuurlijk het profiel van Wies, maar daarnaast hebben we ook een onbekende man gevonden" vertelt Vos. "We hebben op drie plekken het profiel gevonden. Wel op plekken dat je niet zou zeggen: 'Daar zit het als jij gewoon met iemand in de botsautootjes gaat zitten'. Hij heeft wel wat uit te leggen."

Meerdere namen genoemd

Het media-offensief van de politie werpt haar vruchten af. De Politiepodcast over de zaak van Wies Hensen wordt vele tienduizenden keren beluisterd. Ook de interactieve film op YouTube scoort goed, net als de aandacht die andere media eraan geven. Dat heeft al meer dan 160 tips opgeleverd. "Tussen de tips die er zijn, zitten zeer interessante. Er worden meerdere namen genoemd", zegt de persofficier van justitie, Janine Kramer. "Het is tijdrovend om het verder uit te zoeken. Helaas is het niet zo dat we volgende week een aanhouding van een verdachte kunnen presenteren. Daar zal weken of maanden overheen gaan voordat er duidelijkheid is. Maar het is mooi dat er weer schot in de zaak zit."

Toekomstmuziek

Het is een hoopgevende zaak, legt Kramer uit. "Het DNA-profiel gaat van doorslaggevend belang zijn. Met de nieuwe technieken die het NFI heeft, hebben we een profiel vast kunnen stellen, wat we ruim dertig jaar geleden nog niet konden. Als we een match vinden, dan is dat de oplossing." Vos: "We hebben al een mooi resultaat, een mannelijk profiel. We hebben nog iets achter de hand. We hebben folies, dus er zit toekomstmuziek in."

Tips blijven welkom

Het onderzoek naar de dood van Wies Hensen loopt dus nog volop. Tips blijven dan ook welkom. Informatie delen kan altijd bij de politie en schroom ook niet om dat te doen. Neem dan contact op met de medewerkers van het coldcaseteam van Oost-Brabant. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. Je kunt ook anoniem tippen via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Spreek je liever vertrouwelijk met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, bel dan rechtstreeks het speciale nummer voor de cold case Wies Hensen: 040-2056466.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie