Luister
muziek
18 Mei 2024 15:05
Deel dit artikel:

Tientallen paarden en koetsen op Markt in Valkenswaard tijdens Pinksterrit

Hippische Vereniging Sint Servatius uit Borkel en Schaft organiseert op Eerste Pinksterdag, 19 mei, een koetsentocht met authentieke rijtuigen. Op de Markt in Valkenswaard worden de passerende koetsen gepresenteerd.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

De start en finish van de route is bij het Rijtuigenmuseum van de Familie Van Den Heuvel aan de Molenstraat. In de ochtend vindt hier de jurering plaats.

De eerste koetsen zullen om 10.00 uur vertrekken en rijden individueel richting de Markt van Valkenswaard. Op de Markt in Valkenswaard worden de passerende koetsen gepresenteerd aan het aanwezige publiek door een professionele omroeper. De presentatie is nabij de kruising van de Markt en Leenderweg. Hier passeert ongeveer elke twee minuten een rijtuig. In totaal komen er tussen 10.00 en ongeveer 12.00 uur zo'n veertig koetsen voorbij. Daarna gaan ze via het Wilhelminapark richting Borkel en Schaft waar ze ze tussen 11.30 en 13.30 uur verwachten.

De deelnemers krijgen hier een lunch aangeboden. Op dit weiland nabij de Dommelbrug is iedereen welkom om de stilstaande koetsen van dichtbij te bekijken en informatie te vergaren. Na de lunchpauze vervolgen ze de route richting België, waarna de koetsen via de Achelse Kluis weer richting Valkenswaard gaan.

Zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard

De koetsentocht, de 'Pinksterrit' genaamd, is een traditionele klassementsrit die is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands kampioenschap van het Traditioneel Gerij. De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Hierbij besteden koetsier en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen. Het is als het ware een rijdend museum.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie