Luister
muziek
12 Juli 2024 08:42
Deel dit artikel:

SV Valkenswaard zoekt nieuwe coach en trainer voor G-team

Ruim zeventien jaar zijn Ton van Hees en Kees Schellens verbonden aan het G-team van SV Valkenswaard. Nu vinden ze het tijd geworden om hun taak als trainer en coach van dit team neer te leggen. De club zoekt een nieuwe coach of trainer.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is twee uur en achtentwintig graden. Op het voetbalterrein trappen drie jongelui een bal. Onder een prachtig nieuw terrasluifel van de kantine zitten drie kopstukken van SV Valkenswaard: voorzitter Ruud van Dijk, penningmeester Danny Schrijvers en trainer Ton van Hees. “Ik heb veel gesport en heb mede daardoor veel last van mijn knieën. Er zit artrose en ik kan daarom niet langer het G-team begeleiden”, zo vertelt Ton. Op de vraag hoe hij destijds bij dit team betrokken is, zegt hij: “Ik zat in het bestuur en een collega-bestuurslid was al ’n jaar bezig met het opzetten van een g-team. Er hadden zich drie voetballers aangemeld, maar het lukte niet om een voltallig team bijeen te krijgen, ondanks alle moeite. Ik zei: dat moet toch kunnen! en kreeg natuurlijk de opdracht om dat dan maar eens zelf op touw te zetten. Zo is het begonnen.”

Team promoten

De oud-politieman besluit om in januari 2007 alvast de trainingen te beginnen met de aangemelde leden. Kees Schellens, dierenarts, sluit zich bij Ton aan en samen trekken ze de kar van het nieuwe team. “Puur uit interesse”, weet Ton, die intussen zijn collega verontschuldigt vanwege familieomstandigheden. In het voorjaar van 2007 worden contacten gelegd met allerlei kranten en ook de VOS doet uitgebreid verslag om het voetbalteam te promoten. Ook bij Lunetzorg wordt aangeklopt om liefhebbers te vinden voor de wekelijkse training en de wedstrijd. Ruud herinnert zich dat Valkenswaard lange tijd de enige vereniging in de regio is met een g-team. In juli/augustus van dat jaar gaat een team van elf leden van start. “We werden zelfs drie keer achter elkaar kampioen. Dat gaf onze vereniging een geweldige boost.”

Het is duidelijk dat het g-team een vaste plaats inneemt binnen de vereniging, die inmiddels ruim elfhonderd leden telt. Danny onderstreept dat de voetballers van het team -die vaak een afstand tot de arbeidsmarkt hebben- niet meer weg te denken zijn op het voetbalveld. “We hebben zelfs eens een echtpaar in het team gehad”, zegt Ton, “en ook personen die soms een gewone reguliere baan hebben. Ook hebben we ’n paar keer dames gehad.” Het blijkt dat verschillende voetballers bepaalde vormen van autisme hebben, ADHD of epilepsie. Ruud: “Eén van hen is zelfs af en toe scheidsrechter en is volledig geaccepteerd.” Het blijkt dat ze g-spelers tijdens de vorige wintercompetitie kampioen zijn geworden.

Op de vraag wat erbij komt kijken om de taken van Kees en Ton na de zomer over te nemen, blijkt de tijdsinvestering duidelijk: elke woensdagavond is er van zeven tot acht de training en op zaterdag vindt een wedstrijd plaats. “Uiteraard is er een zomerreces en een winterstop”, zo klinkt het. Bovendien komt af en toe een voetballer van de selectie een training voor zijn rekening nemen.

In het gedrang

Voorzitter Ruud benadrukt dat de taak van de coach/trainer vooral neerkomt op de zaterdagbegeleiding. “Weet dat er ouders zijn die steeds mee willen helpen”, zegt hij. “Inlevingsvermogen, rust brengen en sociale vaardigheden hebben is het voornaamste wat van de opvolger wordt verwacht”, aldus Ton. “Je moet kunnen observeren en zeker niet in paniek raken als het anders loopt dan je gewend bent.” Hij en Kees hadden hun taak graag geleidelijk overgedragen, maar dat is nu helaas niet mogelijk: in augustus móet er een vervanger zijn, anders komt het bestaan van dit bijzondere team in het gedrang. “Wij als vereniging vinden het van groot belang dat deze groep dóór kan gaan. Dit is zoals onze maatschappij er ook uitziet: mensen zonder en met een beperking maken onze samenleving”, vult Ruud aan.

Waarom zou iemand zich aanmelden voor deze job? Ton: “Alleen al voor de waardering die je terugkrijgt is het de moeite waard om eraan te beginnen, want de voetballers gaan he-le-maal op in hun spel. Bovendien hoef je zelf heus geen voetballer te zijn om deze groep te leiden”, zegt de afscheidnemende Ton, die nogmaals onderstreept dat het van groot belang is dat iemand zich aanmeldt bij de vereniging, zodat het g-team gecontinueerd kan worden.

Inmiddels liggen de drie voetballers lui op het veld; de hoge temperaturen hebben zich meester van hen gemaakt. “Ik had graag koffie aangeboden”, zegt Danny tenslotte, “maar je ziet dat de kantine helemaal ontruimd is en de gietvloer op dit moment moet drogen.” Dat laatste zal binnen enkele dagen wel lukken, nou nog een nieuwe trainer. Wie meldt zich aan!

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie