Luister
muziek
17 April 2025 14:11
Deel dit artikel:

Ouders leveren staaltje van positieve samenwerking: jeugdvoetbalteam is kampioen

De kampioenstrofee van team vier van jongens onder de negen is verdiend binnengehaald bij SV Valkenswaard. De jeugd heeft ervoor geknokt en de ouders hebben het afgelopen half jaar een uniek concept neergezet om de voetballers die kans te bieden.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Eén van de betrokken vaders is Hugo Boot. Hij vertelt dat negen kinderen vorig jaar gezamenlijk bedenken om te gaan voetballen. Ze melden zich in augustus bij SV Valkenswaard en Hugo herinnert zich nog als de dag van gisteren dat de groep een net met ballen krijgt aangereikt. “De kinderen hadden allemaal heel veel zin, maar je weet hoe kinderen van negen zijn: wat zenuwachtig en onbekend met De Bosuilen.”

Training en coaching

Ook de ouders zijn onwennig en hebben vaak geen voetbalachtergrond. Toch zetten ze zich met de beste bedoelingen in. Aanvankelijk zonder enige structuur. Al gauw vraagt iedereen zich hardop af wat ervoor nodig is om gezamenlijk op te kunnen trekken en de jeugd plezier te laten krijgen in het spel. Hugo: “We zijn als ouders de training en de coaching gaan aanpakken. We zijn als betrokken ouders enorm gaan investeren om een omgeving te creëren waarin onze kinderen plezier konden krijgen in de teamsport.” Het werken aan de groep is in eerste instantie voor de ouders belangrijker dan het voetballen zelf.

“Het is uniek hoe vanuit die groep uiteindelijk een team is ontstaan”, zegt Hugo trots. “Door veel plezier en veel fouten maken zijn we steeds betere wedstrijden gaan voetballen.” Iedereen raakt ervan overtuigd dat de betrokkenheid van de ouders de doorslag heeft gegeven tot het succes. “Niet alleen de ouders die de training geven, maar ook de ouders die aanwezig blijven tijdens de training hebben gemaakt dat het en een fijn voetbalteam is geworden dat respectvol met elkaar omgaat.” De ouders zijn enorm op het aspect beleving gaan zitten met de voetballertjes. “In de eerste fase werd met 13-0 verloren, maar we merkten dat er -mede door te ravotten in de bossen- uiteindelijk wedstrijdjes werden gewonnen.”

Als er een reeks wordt gewonnen en plots ’n wedstrijd wordt verloren, bereikt de groep het moment om niet alleen samen te winnen, maar ook samen te verliezen. “In hun persoonlijke ontwikkeling hebben we onze kinderen dat meegegeven. We doen alsof we een echt team zijn, met trainers en een manager. We zetten heel hoog in op beleving en dat heeft geleid tot het kampioenschap J09.4.” Hugo is ervan overtuigd dat deze mijlpaal een enorme boost heeft gegeven, waardoor het team groeit in zelfvertrouwen en in het ontwikkelen van een eigen identiteit.

Geweldige belevenis

Er zitten ook meiden in het team, dat kan spelen in een veilig sportklimaat, waarvoor alle ouders zich medeverantwoordelijk voelen. Hugo: “We hebben het kampioenschap natuurlijk gevierd. Voor de kinderen is dat een geweldige belevenis geweest. Zo kun je zien dat je iets kunt bereiken als je er samen je schouders onzer zet. Positiviteit en fouten mogen maken hebben het team in dertig weken tot hier gebracht.” Uiteindelijk hebben de spelers van het vierde team in hun vierde periode alles gewonnen op één wedstrijd na. “We hebben negen spelers en er staan steeds zes kinderen op het veld. Er zijn drie wissels, zodat iedereen aan spelen toe komt”, legt Hugo uit, die blij is dat de negen kinderen van toen onmiddellijk één nieuw team mochten worden binnen SV Valkenswaard.

Door in de regio te spelen maakt het Valkenswaardse team ook kennis met spelgenoten in Luyksgestel of Eindhoven. “Ook met andere culturele achtergronden komen de spelertjes in aanraking. En of er gewonnen wordt of verloren; dat maakt niet uit.” Deze groep van De Bosuilen is vorige week getrakteerd op kampioenshirtjes met alle namen erop. En terecht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie