Luister
Live
24 juni 2020 - 15:01
Deel dit artikel:

Valkenswaardse jongeren pleiten voor skatepark, geen hangplek

De Valkenswaardse en Dommelse skaters zijn nu vaak te vinden op de Valkenswaardse gemeentewerf en in de wijken van Dommelen, maar daar moet verandering in komen, vinden ze. Twee groepen skaters hebben zich verenigd en willen de Valkenswaardse politiek overtuigen zich hard te maken voor een skatepark.

valkenswaard24
  • Beeld - Rick Jansen

Enzo van Lieshout uit Valkenswaard (19) startte eind 2019 een petitie om een skatepark te laten bouwen in Valkenswaard. Die petitie kreeg een behoorlijke status onder skaters in de gemeente en werd ook zo’n 175 keer ondertekend. Skaters die eerder niet van elkaars bestaan af wisten kwamen in contact en begonnen samen te skaten.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets Apple | Android

Gijs Kanters (16) uit Dommelen realiseerde zich daardoor ook dat er meerdere groepen skaters zijn binnen de gemeente Valkenswaard. Ook Gijs had actie ondernomen om de droom van een skatepark te laten uitkomen. Hij nam contact op met de gemeente en schreef een initiatiefvoorstel.

Fervent skater Rick Jansen (33) besloot na het zien van de petitie en het initiatiefvoorstel het gesprek aan te gaan met de groepen skaters. Vanuit zijn verleden als jongerenwerker adviseerde hij de skaters samen met hem contact op te nemen met de Valkenswaardse politiek. Hij organiseerde een werkbezoek aan skatepark de Voldijn in Waalre, gesprekken met ambtenaren en later een bijeenkomst voor alle raadsleden van Valkenswaard.

Wensenlijst
Tijdens deze bijeenkomst vertelden Enzo, Gijs en Rick enthousiast over het skater-zijn. Ze gaven aan dolgraag mee te willen werken in het ontwerp of bouwen van skatetoestellen. Zo is Enzo gecertificeerd lasser en Gijs bouwt nu zelf ook toestellen van hout. Door middel van een video die de skaters zelf hebben gemonteerd lieten ze duidelijk zien dat de huidige situatie verre van ideaal is. In de video zien we Enzo door Valkenswaard sjouwen met zijn bolderkar vol skatetoestellen en voor de groep uit Dommelen is de bus van Rick nodig om te skaten aan de gemeentewerf. De skaters gaven ook aan door de ondergrond van tegels op de gemeentewerf regelmatig met de wieltjes te blijven hangen. Een betonnen ondergrond, een aantal vaste toestellen en verlichting staan op de wensenlijst.

Geen hangplek
De skaters gaven helder aan géén hangplek te willen organiseren. Ze hebben zelfs de voorkeur voor een plek met veel verkeer en waar bijvoorbeeld mensen voorbijkomen die de hond uitlaten. De skaters gaven daarom helder aan geen bankjes of overkappingen te willen plaatsen. “Iedereen is welkom in de skater-community en dat willen we ook uitstralen. We letten op elkaar, het is bijvoorbeeld heel gewoon als je een skater helpt die valt terwijl je die persoon niet kent. Laatst nam iemand op een warme dag een doos ijsjes voor iedereen mee.” Een tegenprestatie was desgevraagd ook helemaal geen probleem. “We hebben bij de gemeentewerf ook al het onkruid gewied en bladeren weggeveegd. Kleine kinderen leren skaten is ook geen probleem. Graag zelfs.”

Het enthousiasme van de skaters werkte aanstekelijk op de aanwezige raadsleden. Een grote stap richting de verwezenlijking lijkt daardoor gezet. De intentie is om op 2 juli, tijdens de raadsvergadering met alle partijen, een motie in te dienen om onder meer in kaart te brengen wat een mogelijke locatie is en wat de kosten zijn.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug