Luister
muziek
6 juli 2020 - 15:10
Deel dit artikel:

Kantine SV Valkenswaard verandert in restaurant door cliënten van woonzorgcomplex Bergeijk

Mensen met een arbeidsbeperking nemen deel aan creatieve dagprogramma’s. Eén daarvan is bakken en koken. Afgelopen weekend werd aan de Pastoor Heerkensdreef de keuken geopend waar voetbalvereniging SV Valkenswaard lekkere hapjes laat maken door cliënten van de woonzorgcomplex Rensis uit Bergeijk.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Bij de ingang van het voetbalterrein vindt een coronacontrole plaats, waarna de bezoeker naar binnen mag. Caroline, één van de initiatiefneemsters, wijst iedereen op de looproute die op de grond is aangegeven. Chaya Cox is grondlegger van Rensiszorg en tevens directeur. Ze heet iedereen welkom die op de vroege zaterdagochtend een kijkje komt nemen in de voetbalkantine, die vanaf vandaag gerust voetbalrestaurant genoemd mag worden. “Ik noem onze mensen smaakmakers”, zegt ze trots en vertelt over de volwaardige bakkerij die is ingericht in de voetbalkeuken.

Cox: “Er zijn zeven cliënten die hier werken. We zijn gestart bij Rensis met een theeatelier. We vinden het ook gezond dat onze cliënten met andere mensen in contact komen. Deze sportkantine kwam op ons pad en past helemaal in onze visie. In twee maanden tijd zijn we gekomen waar we nu staan.” Ze is blij met de voetbalvereniging als partner. “Een leuke vereniging, enthousiaste mensen en heel sociaal ingesteld. De deelnemers genieten.”

Broodjes en taarten
Er is een bakker in dienst genomen en er zijn pedagogisch medewerkers die samen de cliënten de afgelopen weken wegwijs hebben gemaakt in de bakwereld. In de bakkerij is te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft. Alle medewerkers zijn voorzien van een schort met het logo van Anders Van Smaak. Samen met een wit shirt en een petje maken ze een sportieve en hygiënische indruk. In de eerste ruimte worden wafels geboren. Het ruikt er heerlijk. In de naastgelegen bakkerij worden saucijzenbroodjes en frikandellenbroodjes gemaakt. Bakker Karin: “We hebben ook al worstenbroodjes gemaakt. Er zijn verschillende taarten en nu natuurlijk aardbeientaarten.” Er zijn ook soepen, jam en koekjes. Onder werktijd is de keuken open en zijn de medewerkers van Rensis aanwezig.

Stempelen
Anders van Smaak hoopt dat er vaste afnemers komen. “Stel dat de gemeente bijvoorbeeld permanent onze koekjes afneemt. Dat zou prachtig zijn. Ze kunnen via onze site besteld worden”, vertelt Karin. Ze legt uit dat de pedagogisch medewerkers extra cursussen gevolg hebben om ook te kunnen bakken. Fleur neemt het stokje over en gaat vóór naar de opslag- en voorraadruimte. In een andere kamer - de stempelkamer - kunnen zakjes worden gestempeld met het logo. Er liggen diverse stempels en een mal, zodat de deelnemers zelf de bruine zakken en tasjes kunnen stempelen. Een speciaal gemaakte trechter wordt gebruikt om theezakjes knoeivrij te kunnen vullen.

De bestuurskamer van de kantine wordt overdag gebruikt als teamkamer. Fleur geeft aan dat hier soms ook een cliënt even komt zitten als het wat te druk is. Op tafel liggen allerlei foto’s waarop te zien is dat verschillende werkzaamheden worden gedaan door de bewoners of deelnemers van Rensis.

Succes
Aan het einde van de rondgang is het restaurant weer in zicht. Er staat een kar met allerlei producten die verkocht worden. Verschillende theesoorten, jam en koekjes. Op de tafels liggen prijslijsten voor de wafels, koekjes, vlaaien, appelflappen en noem maar op.
De opzet van de formule lijkt een succes te worden, gezien het aantal belangstellenden dat inmiddels is binnengestroomd.

Voorzitter Jacques van Gerven van SV Valkenswaard wil zijn voetbalclub maatschappelijk betrokken laten zijn. Samen met Chaya Cox van Rensis is hem dat uitstekend gelukt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie